Friss hírek

2009.09.22. 08:33

EGÉSZSÉG - Az öntudatlan betegek is képesek tanulni

<p>Még a csupán vegetáló betegek is képesek tanulni. Azok is, akik semmilyen jelét nem adják, hogy tudatuknál volnának - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói.</p>

Tanulmányuk a Nature Neuroscience címû folyóiratban jelent meg, és ismertette a BBC brit közszolgálati hírportál.

A tudósok 22 öntudatlan betegnél vizsgálták egy pavlovi típusú reflex kialakulását. Elõbb zajt keltettek, majd levegõt fújtak a betegek szemére. Egy idõ utána betegek egy része már a zajra összeszorította a szemét, mielõtt a levegõfújás érkezett volna.

A tudósok szerint ez egyértelmûen arra utal, hogy a még látszólag öntudatlanul fekvõ betegek is képesek összekapcsolni két eseményt.

Ellenõrzésként olyan betegeknek is fújtak levegõt a szemükbe, akik teljes érzéstelenítés alatt álltak, náluk a szemhéjak egyáltalán nem reagáltak. Vagyis amikor tökéletesen ki van kapcsolva a tudat, akkor tanulás sincs.

A tudósok azt is tapasztalták, hogy gyorsabban épültek fel azok a betegek, akik már a látszólagos öntudatlanság állapotában reagáltak a levegõfújásos ingerre.

A külön eszközt nem igénylõ, könnyen végrehajtható kísérlet diagnosztikai módszerül is szolgálhat, amellyel az orvosok jobban prognosztizálhatják az agysérült betegek kilátásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!