Friss hírek

2009.02.09. 16:37

APEH: jól startolt az egyszerűsített bevallás

<p>Több mint 66 ezren választották eddig az egyszerűsített adóbevallást, vagyis azt, hogy az adóhatóság készítse el a bevallást, amelyet már csak alá kell majd írnia az ügyfélnek, ha megfelelőnek találja. Február 16-ig, tehát jövő hétfőig bízhatják meg ezzel az APEH-ot az erre jogosult adózók. A bevallási ajánlatokat április 30-ig kapják kézhez az ügyfelek, a visszaküldés határideje pedig május 20-a.</p>

Az egyszerűsített bevallás az önadózás egyik új formája, és az adóhatósági adómegállapítást váltja fel, amely kevésbé volt népszerű. Lényege, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti az ügyfél bevallását, pontosabban egy ajánlatot, ha ezt előtte nyilatkozatban kérik.

A nyilatkozat benne van a bevallási egységcsomagban. Február 16-ig, aláírva kell ezeket visszaküldeni az APEH-nek. A nyomtatvány az adóhatóság ügyfélszolgálati irodájában is beszerezhető, vagy letölthető a www.apeh.hu portálról. Csak a nyilatkozat kell postázni a válaszborítékban, más dokumentumot nem. A küldeményre rá kell írni viszont egy "NY" betűt a feladó adatai alá.

A bevallási ajánlatot április 30-ig kézhez kapják az adózók. Ha megfelelőnek találják, csak alá kell írni, majd visszaküldeni május 20-ig, és ezzel érvényes lesz az adóbevallásuk. Ha találnak eltérést az adatokban, javíthatják vagy kiegészíthetik az ajánlatot, mielőtt visszaküldik - derül ki az APEH hétfői közleményéből.

Az egyszerűsített bevallást az kérheti, aki tavaly kizárólag olyan jövedelmet szerzett, amelyből a kifizető vagy munkáltató adót vagy adóelőleget vont le, és nem kért munkáltatói adómegállapítást. Akinek emellett vagyontárgy vagy ingatlan értékesítésből volt még adóköteles jövedelme, alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztattak, vagy olyan adókedvezménye keletkezett, amelyet vissza kell fizetni, szintén választhatja ezt a bevallási módot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!