Az egyik szeretné, a másik nem hagyja

Közel másfélmilliárd forintos beruházással épülhetne egészségügyi centrum a Bodrogközben. Ha nem áll a kezdeményezés mögé legalább 15 ezer ember, akkor nem épülhet meg az alapvetően járóbetegek ellátására szakosodott intézmény.

Az egyezség a térség két településén, illetve a mögéjük felsorakozott kisebb településeken múlik.

Cigánd nem hagyja

– Ez egy pusztán politikai ügy – mondja Németh Károly, Cigánd polgármestere. – A kistérség központja Cigánd, a Bodrogköz egyetlen városa Cigánd, de a törvény által előírt létesítményeken kívül semmi sem települ ide. Mindez azért, mert a ricsei polgármester, aki történetesen kormánypárti országgyűlési képviselő, mindent a saját településének akar megszerezni. Minket meg sem keresett ezzel az elképzeléssel, csak megszerezte kilenc település támogatói nyilatkozatát, ami édeskevés, ezt a minisztérium vissza is dobta. Egy ilyen centrum csak akkor épülhet meg, ha legalább 15 ezer embert lát el. Ha Bodroghalom, Cigánd, Karcsa, Pácin és Tiszakarád nem vesz részt ebben a társulásban, akkor már nem épülhet meg az egészségügyi centrum. Véleményem szerint Cigánd a bodrogközi települések nagy részének legalább annyira jól megközelíthető mint Ricse.

A térség a fontos

– Úgy érzem, rossz vágányon haladunk – mondja Vécsi István, Ricse polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője. – Amikor a testületi határozat megszületett Ricsén, akkor kistérségi ülésen felvetettem, beszéljünk erről. Akkor Németh Károly volt az, aki azt mondta, halasszuk ezt a kérdést későbbre. Nyilvánvaló, tud arról a szándékunkról, hogy szeretnénk ezt azt intézményt Ricsén megvalósítani. Egyrészt azért, mert véleményünk szerint a kistérségi fejlesztés nem azt jelenti, hogy mindennek a központba kell kerülnie. Másrészt azért, mert Ricsén már korábban is voltak egészségügyi létesítmények, szociális otthonok, most is működik a településen a mentőállomás. Ricsének van olyan ingatlana, amelyet szívesen felajánlana erre a célra, tudjuk biztosítani a szükséges infrastruktúrát. Az való igaz, kompromisszumra kell jutnunk, mert 15 ezer ellátandó ember alatt öngyilkosság egy ilyen létesítmény fenntartása, mert az OEP-finanszírozás csak efelett gazdaságos, ez alatt az önkormányzatoknak kellene pótolni a hiányzó összeget, ezt pedig ebben a térségben lehetetlen lenne megoldani. Magam is azt vallom, amit a minisztériumban is mondtak, amikor felvetettem ezt az ötletet: lehet szó erről a beruházásról, de döntsék el az itt élők, hol épüljön meg. Kérdezzük meg a bodrogközieket, hol szeretnék megépíteni ezt a létesítményt, mert kár lenne kihagyni egy ilyen közel másfél milliárdos fejlesztési lehetőséget, amely ráadásul még munkahelyeket is teremtene, ezen felül pedig tehermentesítené egy kicsit az újhelyi kórházat és a bodrogközieknek sem kellene annyit utazniuk a járóbeteg ellátásért.
-bg-