Az egyik francia gyárban már nem akarnak robbantani a munkások, a másikban még igen

Nem fogják beváltani fenyegetésüket annak az amerikai tulajdonú francia cégnek a munkásai, akikkel pénteken megegyezett a vezetőség. A munkások extra végkielégítést kapnak, ahogy követelték, ők korábban azzal fenyegetőztek, hogy gázpalackokat robbantanak fel az üzemben.

A délnyugat-franciaországi Tonneins-ben lévő JLG Industries 53 munkása próbált a fenyegetőzéssel jobb végkielégítést kikényszeríteni. Ez már a sokadik hasonló incidens Franciaországban, amelyben a munkások erőszakot helyeztek kilátásba, ha követeléseiket nem teljesítik. Korábban más franciaországi üzemekben a cégvezetőket ejtették túszul napokra a dolgozók. A francia munkaügyi miniszter, Laurent Wauquiez zsarolásnak nevezte ezt a taktikát.

A pénteki megállapodás értelmében a gázpalackok robbantásával fenyegetőző munkások fejenként 30 ezer eurós végkielégítést kapnak az JLG-től, amely a darukat és más munkahelyi gépeket készítő amerikai cég, az Oshkosh leányvállalata.

Amíg Tonneins-ben megegyezés született, a Párizstól délnyugatra lévő Chatellerault-ban nem enyhült a feszültség pénteken. A csődbe került New Fabris autóipari beszállító cég munkásai itt is azzal fenyegetőznek, hogy robbantani fognak a gyárban. Július 31-ig adtak határidőt a fő megrendelő, a Renault és a Peugeot vezetőinek, hogy 30 ezer eurós végkielégítést fizessenek minden dolgozónak. Mind a Renault, mind a Peugeot vezetői azt üzenték, hogy nem ők alkalmazzák a munkásokat, ezért semmi közük hozzájuk.