Az egyházat megfigyelõ szekuritátés tisztek névsorát hozta nyilvánosságra Tõkés

A református egyház lelkészeit és az egyházi személyzetet a kommunista rendszerben megfigyelõ román titkosszolgálati tisztek névsorát tette közzé kedden Tõkés László EP-képviselõ. A korábbi királyhágómelléki református püspök a lelkészek megfigyelési dossziéi alapján állította össze a Szekuritáté 102 tisztjének nevét tartalmazó listát. “Egy részük valószínûleg már elhunyt, más részük magas nyugdíjat kap az államtól, habár az elnyomó rendszert szolgálta” – mondta nagyváradi sajtótájékoztatóján az EP-képviselõ. A romániai egyházak átvilágítását sürgetõ Tõkés hozzátette: valószínûleg olyanok is szerepelnek a listán, akik ma is az idõközben Román Hírszerzõ Szolgálattá alakult titkosszolgálat állományának tagjai.

Tõkés szerint a nevek közzététele a magyar egyházak átvilágítására tett erõfeszítések közé tartozik. A volt református püspök az elmúlt években is körülbelül 30 olyan ember nevét hozta nyilvánosságra, akik a titkosszolgálatok besúgói voltak – közöttük volt egyébként saját sógora is és több lelkésze.

A volt püspök elkeserítõnek tartja, hogy ma sem lehet tudni, kik voltak a román forradalom úgynevezett terroristái, nem tudni, kik készítették elõ a marosvásárhelyi 1990-es román-magyar incidensek forgatókönyvét (ekkor a Marosvásárhely környéki román falvak lakosságát buszokkal szállították a városba, ahol megrohamozták a magyar lakosságot), nem ismerik az egykori besúgókat és szomorúnak tartja, hogy nincs megfelelõ akarat a volt titkosszolgálat tisztjeinek leleplezésére. Romániában eddig ugyanis mindössze a besúgók és az együttmûködõk nevéhez lehetett hozzáférni a Szekuritáté Irattárát Átvilágító Hivatalnál.

Tõkés kijelentette, a folytatni kell az átvilágítási folyamatot, ennek felgyorsítása érdekében márciusban négy erdélyi magyar egyházkerület képviselõi egyeztetõ fórumot hoznak létre. Itt a külön-külön folytatott vizsgálódások eredményit összesítik.Sporthírek