Friss hírek

2009.08.21. 14:31

A kormány megregulázza a végkielégítéseket

<p>A többségi állami-önkormányzati gazdasági társaságok vezetõi a jövõben kötendõ szerzõdések alapján legfeljebb hathavi alapbér összegét kaphatják távozásukkor - errõl nyújt be õsszel törvényjavaslatot a kormány. Budai Bernadett kormányszóvivõ pénteken újságíróknak azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök szerint arcátlanság az ilyen cégeknél közpénzbõl százmilliós végkielégítéseket fizetni. A Fidesz szerint az MSZP és az SZDSZ lebukott a végkielégítések ügyében. Az MSZP elnöke pedig arra kéri a parlamenti pártokat: nyilatkozzanak, partnerek-e az ide kapcsolódó jogszabályalkotásban.</p>

A botrányos végkielégítési ügyek kapcsán a kormány jogalkotási intézkedésekre készül - jelentette be Budai Bernadett szóvivõ. Bajnai Gordon kormányfõ szerint "arcátlanság", hogy különösen gazdasági válság idején több százmilliós végkielégítéseket fizetnek többségi állami-önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetõinek. A kormány ezért átláthatóságot és visszafogottságot akar a vezetõi javadalmazásban.

A már megkötött munkaszerzõdések esetében kormányrendelet fogja elõírni, hogy minden érintett társaság vezetõinek összes személyi juttatását szeptember közepéig nyilvánosságra kell hozni, aztán évente, a mérlegbeszámolók cégbírósági közzétételekor. A jövõbeni szerzõdések esetében pedig törvényjavaslatot készít a kormány, ami fõ szabályként rögzíti: legfeljebb hathavi alapbér adható a vezetõk távozásakor. Különösen indokolt esetben, egyes ágazatokban plusz három hónap bére fizethetõ ki.

A Független Hírügynökség kérdésére Budai Bernadett elmondta, hogy ez a szabály az úgynevezett "titokpénzre" vonatkozik: csak stratégiai jelentõségû vállaltoknál lehessen ezen a címen pénzt adni, akkor, amikor valóban összeférhetetlen lenne konkurens vállalathoz azonnal átigazolni. A határozott idejû munkaszerzõdés idõ elõtti felbontása esetén is csak maximum fél évi bér lesz kifizethetõ. Ezzel a menedzserszerzõdések alapján folyósított hatalmas összegeket akarja megkurtítani a kormány.

A jogalkotás része lesz még, hogy az önkormányzatok csak akkor kaphatnak különféle állami támogatást - a törvényben rögzített alapnormatívákon felül -, ha vállalataikkal betartatják a szigorú szabályokat - mondta a kormányszóvivõ.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivõje úgy reagált az ügyben, hogy "az MSZP és az SZDSZ lebukott". Több milliárd forintot fizettek ki ugyanis a fõvárosban és állami cégeknél is horribilis összegû végkielégítésekre. Most, hogy a sajtó és az ellenzék lebuktatta õket, a szocialisták úgy csinálnak, mintha éppen õk harcolnának a saját maguk által kifizetett végkielégítések ellen - olvasható az ellenzéki politikus pénteki közleményében, aki úgy fogalmaz: "ennyire azért nem kellene hülyének nézni az embereket".

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke is reagált, azt írta pénteki közleményében: az MSZP helyesnek tartja, hogy a miniszterelnök is ringbe szállt a tisztességes emberek oldalán, és a kormány megálljt parancsol a közpénzek szórásának, az arcpirítóan magas kifizetéseknek. "Elég volt abból, hogy miközben a világválság idején a kis jövedelmûeknek takarékoskodniuk kell, mások két marokkal nyúljanak a közpénzekbe, ahogy az a BKV-tól Debrecenen át Fejér megyéig napvilágra került" - fogalmaz a pártelnök.

Lendvai Ildikó szerint a kormánynak és a parlamentnek kell az eddiginél erõsebb eszközökkel lépéskényszerbe hozni azon önkormányzatokat és vállalatokat, amelyek önmaguktól nem lépnek ebben az ügyben. Az MSZP elnöke egyben kéri a parlamenti pártokat, hogy nyilatkozzanak, partnerek-e az ide kapcsolódó jogszabályalkotásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!