Az Egyesült Államok felett robbant volna az Angliában elfogott csomagbomba

Az Egyesült Államok keleti partja felett robbant volna fel az a Jemenből küldött bomba, amelyet egy angliai repülőtéren fedeztek fel egy nyomtatóba rejtve – közölte szerdán a brit rendőrség.

A UPS amerikai csomagküldő-szolgálat repülőgépéről levett bombát kevesebb mint három órával a robbanás előtt sikerült hatástalanítani.

A robbanószerkezeten elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy a bomba október 29-én, greenwichi középidő szerint fél tízkor lépett volna működésbe – közölte a brit rendőrség. Ha az angliai East Midlands repülőtéren nem veszik le a gépről a bombát, a szerkezet akkor robbant volna fel, amikor az Egyesült Államok keleti partja fölé ért a repülő. A nyomtatóba rejtett bombát háromnegyed hét előtt öt perccel hatástalanították – kevesebb, mint három órával a tervezett robbanás előtt.

Az angliai repülőtéren elfogott bomba egyike volt két csomagnak, amelyeket Jemenben adtak fel chicagói zsinagógáknak címezve. A másik rejtett bombát Dubaiban fedezték fel. A merénylet-kísérletért az al-Kaida Arab-félszigeten működő szárnya vállalta a felelősséget.

A nyomtatókba rejtett bombák tisztségviselők közlése szerint nagyon kifinomultan voltak álcázva. A pentaeritrit-tetranitrát (PETN, pentrit) nevű, nagy erejű katonai robbanóanyagot tartalmazó bombákat hírszerzési információk alapján találták meg.
– Független Hírügynökség –