Az egy százalékokról

Az egy százalékos felajánlásokból részesült szervezetek az év október 31-ig kötelesek sajtóközleményben közzétenni, hogy mire is fordították a számukra juttatott összeget.

A közzététel igazolása céljából a sajtóközlemény egy eredeti példányára az adózási bizonylat-megőrzési szabályokat kell alkalmazni. Az a társadalmi szervezet, alapítvány, könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális illetve alkotó- és előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, amely tavaly kedvezményezett volt, és a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásaiból részesült, 2005. október 31-ig sajtóközleményben köteles közzétenni, hogy a kapott összeget mire fordította.

Százmilliós összeg

Hajdú-Bihar megyében 2004. évben a civil szervezetek részére tett felajánlások összesen 1.117 kedvezményezettet érintenek, melynek összege közel 223 millió forint volt.

A törvény kimondja, hogy a kedvezményezettnek az e törvény alapján átutalt összeg cél szerinti felhasználását tartalmazó adatait – meghatározva a támogatás esetleges tartalékolásának tényét és összegét is – az átutalást követő naptári év október 31. napjáig sajtóközleményben nyilvánosságra kell hoznia. A közzététel igazolása céljából a sajtóközlemény egy eredeti példányára az adózási bizonylat-megőrzési szabályokat kell alkalmazni.