Az egészségügyi vészforgatókönyv fokozatai

Péntektől nyilvános a madárinfluenzával kapcsolatos védelmi terv, amit még februárban fogadott el a kormány, és mostanra felfrissítették az Egészségügyi Világszerveze ajánlásaival.

A dokumetumot az Egészségügyi Minisztérium és a tisztiorvosi szolgálat honlapján teszik közzé. Az úgynevezett “pandémiás” terv eddig titkos volt. Pénteken nem az egész dokumentumot hozzák nyilvánosságra, csak azon részeit, amelyekben nincsenek állam- vagy nemzetbiztonsági titkok.

A Népszabadság már péntek reggel közli a vészforgatókönyv fokozatait, bár az egészségügyi tárca és a tisztiorvosi hivatal még nem tette fel honlapjára a dokumentumot. Eszerint a nulladik fokozat akkor lép életbe, ha a vírus új típusát mutatják ki egyetlen, majd két ember szervezetében. Újabb intézkedésekre lesz szükség, ha a járvány igazoltan terjed emberről emberre.

Az első fokozat onnantól lesz érvényes, amikor egy-egy körzetet megfertőz a vírus, és a betegség átterjed más körzetekre is. A második fokozatnál már több körzetben terjed el a vírus. A harmadik fokozatot akkor rendelik el, amikor vége van az első betegséghullámnak. A negyedik fokozat onnantól lép majd életbe, hogy másodjára is elterjed a járvány az országban.

A lap részleteket nem közöl, azt sem, hogy az egyes fokozatokhoz milyen intézkedések tartoznak.