Az egészségügyi tárca szerint muszáj volt bezárni a Lipótot

Legalább 10-12 milliárd forintba került volna az Országos Pszichiátriai Intézet (OPNI) elavult, már a működést veszélyeztető épületeinek felújítása. Többek között emiatt kellett bezárni a közismertebb nevén Lipót mezőt. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa június végén hozta nyilvánosságra az OPNI megszüntetése kapcsán tett főbb megállapításait. Az Egészségügyi Minisztérium keddi közleményében reagált ezekre.

Szabó Máté szerint nem lehet tudni a Lipót bezárásának valódi okait, ezzel szemben a tárca állítja, már a tavalyi döntésnél ismertették ezeket. Így az irracionális felújítási és működési költségeken kívül azért is kellett bezárni az OPNI-t, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint a korszerű pszichiátriai ellátást már nem a nagy kórházakban, hanem a kisebb intézményekbe integrálódott pszichiátriai osztályokon lehet sokkal hatékonyabban megszervezni.

A tárca nem tartja megalapozottnak az ombudsman azon állításait, miszerint a Lipót megszüntetése után több beteg ellátás nélkül maradt, közülük sokan az utcára kerültek növelve a hajléktalanok számát, s akik miatt “nő a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma”. A minisztérium közleménye szerint ezzel szemben egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, a Lipót valamennyi betegének gyógykezelése és hazabocsátása szabályosan történt felelős orvosi döntésen alapult.

A kormánybiztos szerint a Lipót bezárásával ellátási hiányosságok alakultak ki, példaként említette többek között a stroke-ellátást, és a budai drogellátást. A tárca azonban azt állítja: az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben, ahova az OPNI-ból átkerült a stroke-ellátás, még a Lipótnál is magasabb színvonalon tudják gyógyítani az agyvérzéses betegeket, ugyanis ebben az intézményben a kardiológiai szakellátási feltételek is adottak. A drogellátás sem hiányzik, ez a feladat az OPNI-ból a Nyírő Gyula Kórházba került, sőt, a tárca közleménye szerint kihasználatlan kapacitások is vannak, amelyekre a minisztérium pályázatot készül kiírni.

Az ombudsman állításával szemben a tárca szerint az OPNI-ban összpontosuló tudományos értékek sem kerültek veszélybe: a pszichológusképzést a Semmelweis Egyetem vette át, a szakemberek oktatását az ország 4 orvosegyeteme, illetve a hozzájuk tartozó klinikák biztosítani tudják. A Lipót múzeumáról a minisztérium folyamatosan tárgyal a Magyar Tudományos Akadémiával, a könyvtár végleges elhelyezésére a leltározás után történik.

Az ombudsman megállapításait a tárca külső szakértők bevonásával tanulmányozta, majd ennek alapján a válaszokat az egészségügyi miniszter megküldte a kormánybiztosnak. Mivel Szabó Máté legfőbb kifogásait nyilvánosságra hozta, a tárca is szükségesnek tartotta, hogy közzétegye reagálását.