Az egészségügyi tárca jó ötletnek tartja a Fidesz javaslatát

Az egészségügyi tárca örömmel veszi a Fidesz javaslatát a kórházak finanszírozásának átalakításáról, sőt jó gondolatnak tartja, hogy ezek az intézmények gazdasági társaságokként működjenek – mondta Horváth Ágnes szakállamtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Örvendetes, hogy az ellenzék belátta a struktúraváltás zavartalan lebonyolításának szükségességét. Mivel a jelek szerint közelednek az álláspontok, az is kérdéses, hogy szükség van-e egyáltalán népszavazásra a témában – fogalmazott Horváth Ágnes. Ha a Fidesz tényleg az ésszerűség mentén gondolkodik, a gazdasági társaságok létrehozását az önkormányzatin kívül más működtetésű intézményekben is támogathatná – tette hozzá.

Az államtitkár megismételte: az egészségügy területén értékesítendő ingatlanokból befolyó pénz teljes egészében fejlesztésekre illetve a betegellátás színvonalának javítására megy, ezért a Fidesznek sem lehet érdeke, hogy ezeknek az ingatlanoknak bármi okból csökkenjen az értéke. Az egészségügyi reformmal az ágyszámok, illetve a volumenkorlát csökken, a kórházak alapdíja azonban nő. Ha aláírják a már megkapott szerződéseket, az intézmények háromnegyedének anyagi helyzete ugyanolyan, vagy jobb lesz, mint eddig volt – közölte Horváth Ágnes.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a fideszes többségű önkormányzatok nonprofit szervezetté alakítanák az önkormányzati kezelésben lévő kórházakat, mivel így a kórházakat a későbbiekben sem lehet majd üzleti alapon működtetni. A fideszes vezetésű budapesti kerületekben emellett változtatási tilatmat rendelnének el a kórházak területére, vagyis az új tulajdonos három évig semmit nem változtathatna az ingatlanon. Pokorni hangsúlyozta: a Fidesz ezekkel az eszközökkel akarja kikényszeríteni, hogy a kormány tárgyaljon az intézmények finanszírozásáról.