Az egészségügyi tárca előteremti a pénzt a mentősök elmaradt juttatásainak kifizetésére

Az Egészségügyi Minisztérium előteremti azokat a forrásokat, amelyekből ki lehet majd fizetni az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozóinak megítélt juttatásokat. A tárca csütörtöki közleménye a Legfelsőbb Bíróság júliusi döntésére reagált, amelynek értelmében a mentősök szakszervezete pert nyert az OMSZ-szel szemben.

Az Egészségügyi Minisztérium “nem kíván számháborúba bocsátkozni” arról, hogy mekkora az elmaradt juttatások összege, tehát a bírósági döntés ételmében mennyit kell fizetnie az OMSZ-nek. A közlemény szerint nem lehet kérdéses, hogy végrehajtják a Legfelsőbb Bíróság döntését, amelyet a tárca a mentőszolgálat szakértőivel közösen tanulmányoz.

A vizsgálat után OMSZ természetesen minden jogosnak ítélt juttatást kifizet majd az érintett dolgozóknak – áll a dokumentumban. A tárca hangsúlyozza: a többletkiadás fedezetét a tárca nem a működési költségből vonja el, így a betegellátás nem kerül veszélybe.

A per azután indult, hogy az OMSZ a szolgálatnál tevékenykedő kincstári biztos utasítására 2004-ben felbontotta a szakszervezettel kötött megállapodásait. A biztos szerint egyik-másik szerződés jogszerűtlen, illetve gazdasági fedezet nélküli volt, ezért kellett megszüntetni őket. A dolgozók ezután jogi útra terelték az ügyet. Évekig húzódó pereskedés után, a Legfelsőbb Bíróság 2008. július 2-i jogerős határozatában érvénytelennek nyilvánította a megállapodás felmondását, és gyakorlatilag visszaállította a négy évvel ezelőtti állapotot. A sajtóértesülések szerint ez azt jelenti, hogy körülbelül félmilliárd forint elmaradt juttatást kell kifizetnie az OMSZ-nek.Sporthírek