Az Egészségügyi Kerekasztal elutasítja az önköltséges rezidens képzést

A szakorvosi képzés költségeit semmilyen körülmények között nem lehet a diákokra, szüleikre, vagy az őket alkalmazó intézményekre hárítani, mert az olyan súlyos orvoshiányhoz vezethet, aminek a betegellátás látja kárát – jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal csütörtöki ülése után.

A rezidensképzés állami támogatásának tervezett megvonása beláthatalan következményekkel jár az egészségügyi rendszerre nézve, és végképp lehetetlenné teszi, hogy egy fiatal orvos önerőből képesítést tudjon szerezni magának – mondta a MOK elnöke. A kormány rendelet tervezet az utolsó csepp a leendő szakorvosok számára, akik állami támogatás híján nem tudnák itthon elvégezni a rezidensképzést – fogalmazott.

A NEK továbbra is elutasítja a több biztosítós modellt, mert meggyőződése, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szétbontásával csak rontanak az egészségügy helyzetén – ezt már Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke mondta az ülést követő sajtótájékoztatón. Szerintük a vizitdíjat átgondolatlanul, megfelelő jogszabályi háttér nélkül vezették be, és már most világosan látszik, hogy szakszemélyzet helyett inkább a vizitdíj automatákat kellene rendszeresíteni az intézményekben. Bővíteni kellene a fizetés alól mentességet kapó betegségcsoportokat, nemcsak a járóbeteg, a fekvőbeteg ellátásban is – hangsúlyozta.

A Kerekasztal tagjai egyetértettek abban, hogy a kormány megszorító intézkedési nem veszik figyelembe a demográfiai helyzetből adódó, hosszú távon jelentkező népegészségügyi problémákat, vagyis a forráskivonás mellett nem számol azzal, hogy egyre több lesz az idős beteg és egyre nehezebb lesz megoldani a szakszerű ellátást. Jelenleg évi 95-97 ezer gyerek születik Magyarországon 150 ezer helyett; ha ma minden szülőképes nő legalább két gyereknek adna életet, 43 alatt állna meg a népesség fogyása – hangsúlyozták.