Az egészségügyi bizottság rendkívüli összehívását kezdeményezi a Fidesz

A Fidesz a parlament egészségügyi bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a Bajon történt targoncás baleset miatt – jelentette be Mikola István pénteken. Az ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa szerint a szerdai eset kapcsán ismét kiderült, hogy torz az egészségügyi rendszer, összekuszálódtak a betegutak, nincs tisztázva, mi a súlyponti kórház, nincs elég pénz és szakember sem. A bizottsági ülésen a konkrét baleset körülményeit is szeretnék tisztázni, mert számos ellentmondás jelent meg az ügyről.

Mikola István szerint komoly társadalmi nyugtalanságot váltott ki a baji eset, ahol csaknem egy óra telt el, amíg egy targonca alá szorult, súlyosan sérült férfit kórházba lehetett szállítani. Az ellenzéki politikus szerint a légimentők vezetője hívta fel a figyelmet, aki szerint az Országos Mentőszolgálatnak a területileg illetékes Tata után még öt fővárosi kórházat kellett felhívnia, míg végül fogadták a beteget.

Az ellenzéki politikus elmondta: érdeklődött, milyen indokkal utasították el a kórházak a súlyosan sérült férfi fogadását. Volt olyan, amelyik azzal az indokkal mondott nemet, hogy területileg nem illetékes, volt, amelyik a felkészültség, illetve volt, amelyik a mentőhelikopter-leszálló hiányára hivatkozott. Mikola István megemlítette az ország legnagyobb kórházát is, ahol az volt a válasz, hogy aznap nem ügyeletesek.

Mikola István szerint hasonló ellentmondásos esetek történtek a közelmúltban is. Az Ilyen helyzetek tisztázása érdekében akarja a Fidesz, hogy az Egészségügyi Minisztériumot felügyelő bizottság előtt számoljon be a tárca vezetője, az illetékes szakhatóságok, így többek között az ÁNTSZ, az Egészségbiztosítási Felügyelet és az érintett kórházak is arról, mi is történt valójában. Hozzátette: Amennyiben kiderül, hogy valaki hibázott a felelősségre vonás kérdését is fel kell vetni.

Szerdán este a Komárom-Esztergom megyei Baj községben egy targoncát vezető férfi kiesett a járműből, amely ráborult. Szemtanúk szerint a targonca csípőtől lefelé súlyos rocsolást okozott. A sajtóban csütörtökön megjelent hírek szerint a mentőszolgálat 5-6 kórházat is felhívott, de több visszautasította a sérült fogadását, ezért a légimentők csak késve tudták elvinni a fővárosi Merényi kórházba, ahol már nem tudták megmenteni a sérültet. Csütörtökön az Országos Mentőszolgálat szóvivője, az érintett kórházak, az ügyben vizsgálatot indító ÁNTSZ és pénteken a légimentők vezetője is azt közölte: nem történt időveszteség a mentésnél, a szolgálat azért hívott fel több kórházat is, mert a legmegfelelőbbe kívánták szálítani a sérültet.