Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatot indított a mentőben elhunyt férfi ügyében

Vizsgálatot kezdett az Egészségbiztosítási Felügyelet annak a férfinak az ügyében, aki pénteken kórházba szállítás közben hunyt el. Az Egészségügyi Minisztérium kedden kiadott közleménye leszögezi: a sürgősségi betegellátás minden kórháznak alapvető kötelessége, ezt sem szakmai, sem anyagi okokból nem tagadhatják meg, már csak azért sem, mert a sürgősségi ellátást az OEP minden esetben korlátlanul finanszírozza.

A minisztérium közleménye szerint annak kiderítését, hogy hibázott-e valaki és ha igen, akkor ki, szakmai vizsgálatnak kell megállapítania, és nem politikusi kinyilatkoztatásnak. A közlemény szerint ízléstelen, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes polgármester az eset kapcsán az egészségügyi reform első halálos áldozatáról beszél. A szaktárca egyúttal hangsúlyozza: sürgősségi esetekben a beutalási rend nem változott, a mentőknek a beteget a legközelebbi kórházba kell szállítaniuk. A kórházi kezelőorvos szakmai felelőssége arról dönteni, hogy egy beteg szállítható állapotban van-e.

A tárca szerint a felügyelet vizsgálatának többek között a következő kérdéseket kell tisztáznia: Felvethető-e a beteg felelőssége, aki előző napig a Szentesi Kórházban kezelés alatt állt, és az orvosi ellenjavallat és a családtagok kérése ellenére, saját felelősségére hagyta el az intézményt? Indokolt volt-e, hogy a mentők a beteget nem a szentesi, hanem a hódmezővásárhelyi kórházba vitték? Szakmailag megfelelően látták-e el a beteget a hódmezővásárhelyi kórházban, indokolt volt-e a beteg továbbküldése? Gondoskodott-e a kórház arról, hogy a beteget megfelelő kísérettel szállítsák át a szentesi kórházba?

A 67 éves mindszenti férfit pénteken súlyos rosszulléttel szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol ellátták, majd továbbirányították a szentesi kórházba. A betegnek a mentőben megállt a szíve, és Szentesen már nem sikerült az életét megmenteni.