Az egészség a legfontosabb: Egy nap alatt beteltek a szűrési időpontok

Akt.:
A prosztata specifikus antigén vérvétel fontos része volt a szűrésnek
A prosztata specifikus antigén vérvétel fontos része volt a szűrésnek - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Szombaton kiderült: komoly igény van a szűrővizsgálatokra, a jövő év első felében igyekszik megismételni az akciót az Első Miskolci Lions Klub.

Egész héten folyamatos volt a jelentkezés – tudtuk meg Hajdú Lászlótól, az Első Miskolci Lions Klub soros elnökétől.

Minél előbb felismerik, annál eredményesebben gyógyítható.” Dr. Wijesinghe Ivor

– A kolléganőimnek azt mondtam 600–800 megkeresés után, hogy állítsák le a regisztrációt és próbáljunk mindenkit a szakorvosi rendelési hálózatba irányítani – mondta.

Lesz-e folytatás ezek után? – kérdeztük az elnököt.

– Látható, hogy az embereknek óriási igénye van a szűrővizsgálatra – mondta Hajdú László. – Voltak más hívószavak is, hiszen ez a „Movember” elnevezésű akció, amelyben a férfiak bajszot növesztenek, amivel kifejezik szolidaritásukat a prosztata­rákszűréssel, a megelőzéssel kapcsolatban. De igen, a nagy érdeklődés miatt a jövő év első felében próbálunk kapacitást találni a két szűrőbuszra.

50 év felett

– A magyar adatok azt mutatják, hogy a prosztatarák a negyedik leggyakoribb halálok. Évente 1400–1500 férfi hal meg prosztatarákban és szövődményeiben – erről dr. Wijesinghe Ivor főorvos, a B.-A.-Z. megyei Kórház urológia osztályának munkatársa beszélt. – Tudni kell, hogy szövettani vizsgálat nélkül nem lehet a rák diagnózisát kimondani. Azokat a férfiakat válogatjuk ki, akik a tapintás és a PSA (prosztata specifikus antigén) vérvétel alapján leginkább gyanúsak prosztatarák szempontjából. Őket szakrendeléseken, kórházi osztályokon továbbvizsgáljuk.
Kiknek érdemes szűrésre jelentkezni? – kérdeztük. A szakember szerint 50 év felett ajánlott évente felkeresni szakrendelést.

prosztata-doki-st

– Akiknek a családjában egyenes ágon volt prosztatadaganat, azoknak 40 felett érdemes elkezdeni a szűrést – tudtuk meg dr. Wijesinghe Ivortól, aki elmondta: igazából nem előzhető meg ez a fajta betegség, hiszen javarészt genetikailag determinált. Ám időről időre összehozzák kadmium-szennyezettséggel, állati zsírok fogyasztásával.

Látható, hogy óriási igény van erre a szűrővizsgálatra.” Hajdú László

Felismerni

– Ez esetben összemosódik a megelőzés és a szűrés – jelentette ki dr. Wijesinghe Ivor. – Minél korábban kell felismerni, ugyanis annál eredményesebben gyógyítható, illetve nagy dózisú vitaminokkal, D-vitaminpótlással is kísérletet lehet tenni.

lions-prosztata-szures04-st

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja is élt a Lions által kínált lehetőséggel.

– Ahhoz, hogy normális életet tudjunk élni, szükség van arra, hogy egészségesek legyünk – fogalmazott. – Elcsépelt, de az egészség a legfontosabb az életben. Akkor tudjuk a boldogságot is megtalálni. A Lions Club ezen kezdeményezése is kitűnő, hiszen felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy figyeljünk oda magunkra, az egészségünkre.

Juhász-Léhi István


Azért jöttek, mert…

Mecsei József: „Szeretném tudni, hogy miként működik a szervezetem. Szerintem nincs probléma, de szeretnék nyugodt lenni ezzel a szűréssel.”

Eke Lászó: „Vannak gondjaim, ezért jöttem. Gyakori vizelés, görcsölés, és fáj is. 74 éves vagyok, közel két évtizede küzdök mindezzel. Bízom benne, hogy kiderül, mi van.”