Az egész világon a játékosok a főszereplők

Akt.:
Egri István, a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Egyesület elnöke
Egri István, a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Egyesület elnöke - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Macik nagy utat tettek meg az elmúlt évtizedekben, most pedig a csúcsra értek. Interjú: Egri Istvánnal, a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Egyesület elnökével.

A napokban miskolci sikerrel ért véget a Mol Liga küzdelemsorozata. Diadalukról, múltjukról, jelenükről és jövőjükről kérdeztük a sportág helyi első emberét.

– Mire gondolt szombaton este, amikor a HC Nové Zámky már 4-0-ra vezetett?

Egri István: A mérkőzéseket csak utólag szoktam felvételről megnézni, mert a vendégekkel és azzal foglalkozom, hogy a csarnokban minden rendben legyen. Ugyanakkor azt érzékeltem, hogy a hangulat nem olyan, amilyennek egy nekünk álló döntőn lennie kell. Láttam, hogy 0-4 és az járt az eszemben, hogy hétfőn hogy tudom ezeket a vendégeket újra meghívni, lesznek-e ismét ilyen sokan. Abban biztos voltam, hogy a sorozatot megnyerjük, előbb vagy utóbb. Aztán a fiam azt mondta, hogy nyugi, meglesz és akkor valóban megnyugodtam.

– Több mint harmincesztendős munkájára tették fel a koronát a játékosok. Bizonyára kölcsönösen megköszönték, hogy naggyá tették egymást!

Egri István: Az ember a nagy dolgokat azonnal nem érzékeli, leginkább azért, mert ez is a hétköznapok, a folyamatos munka része. Úgy volt, ahogy kérdezte: megköszöntem egyenként a játékosoknak a munkát, ők pedig kivétel nélkül ugyanezt tették, megköszönték a lehetőséget, azt, hogy itt, Miskolcon ezt elérhették. Természetesen ez nem csak a játékosok érdeme volt, de ilyenkor mindenütt a világon ők a főszereplők és ez így van rendjén.

– Mivel töltötte a vasárnapra virradó éjszakát?

Egri István: Nem vagyok ünneplős típus, ezt is magamban és azokkal éltem meg – leginkább másnap –, akik számomra a legfontosabbak, vagyis a családommal. Ezért viszonylag korán, a jégcsarnok kiürülése után hazamentem.

– Klubelnökként mivel jutalmazta meg fiait?

Egri István: A jutalmazás már eldőlt a szezon elején, amikor a kitűzött célokhoz hozzárendeltük azokat a prémiumokat, amelyek a liga megnyerése esetén a játékosokat és a stábtagokat illetik. Lesz ideje az ünneplésnek a szezon végén: március 29-én biztosan emlékezetes napunk lesz, amikor mindenki felszabadultan zárhatja az idényt. Ezeket a játékosokat az is jellemzi, hogy a Mol Liga megnyerése után mindegyikük a sikeres kupaszerepléssel foglalkozik és azt is szeretnék megnyerni. Ez a viselkedés volt jellemző az egész szezonra. A sikerünk egyik legfontosabb titka is az volt, hogy senkit nem kellett munkára ösztönözni, mindenki tette a dolgát becsülettel.

– Hány telefont, sms-t, e-mailt, személyes gratulációt kapott?

Egri István: Természetes, hogy ilyenkor nagyon sokan kifejezik elismerésüket. Engem elégtétellel tölt el, ha azt érezhetem, hogy milyen sok embernek szereztünk örömöt a sikerünkkel. Ez nem lehet öncélú, nem is akarjuk kisajátítani, nekünk az a dolgunk, hogy minél több miskolci büszke legyen arra, hogy itt is lehet nagyszerű eredményeket produkálni sok munkával és akarattal. A polgármester úr elsők között gratulált nekem, de – mint törzsszurkolónk – ő az egész szezon alatt folyamatosan biztatott, hogy el fogunk érni oda, ahová szeretnénk. Megemlítem még Ocskay Gábor barátomat, aki eléggé „el nem ítélhető módon” közölte velem, hogy amit eddig csináltam, az semmi, most kezdődik a java.

egri_istvan_2_600

– A létesítményigazgatóként, a klubvezetőként és az MJSZ elnökségi tagjaként is sokat tehet azért, hogy a sportág helyi fejlődése ne rekedjen meg. Milyen terveket szövöget?

Egri István: A miskolci jégkorong elért egy olyan szintre, amelyről még néhány éve is csak álmodtunk. Nem hiszek a luftballonként felfújt sikerekben, csak a folyamatos, tervezett és szakszerű munkában. Szeretnénk továbbra is előre haladni, ami egyre nehezebb, ehhez már a klub által mozgósítható erőforrások nem elegendőek. Bízom abban, hogy a Miskolci Jegesmedvék fejlődése tovább folytatódik, ha nem is olyan ütemben, mint eddig. Nem szabad elveszítenünk azt, amit az elmúlt harminchét évben felépítettünk. Ez mindenki érdeke.

– Az elnök elsődleges feladata a pénzszerzés. Mit gondol: innentől kezdve könnyebb lesz eladni a sportágat a tehetősebb cégeknek?

Egri István: Az én illúzióim másfajta természetűek. Elég öreg vagyok ahhoz, hogy lássam, nem fog ránk szakadni a bank a következő szezonra. Azt is tudom, hogy egy siker után könnyebben lehet bejutni bárhová, de azzal is tisztában vagyok, hogy egyedül, csakis a sikerekre való hivatkozással nem fog megváltozni a környezetünk. Azt szeretném, ha a város társadalmi, gazdasági ereje mellénk állna és látná, hogy a Jegesmedve már nemcsak azoké, akik ezt létrehozták és működtetik, hanem ez a márka Miskolc közéletének szerves része, ami nélkül ez a város sokkal szegényebb lenne.

– A Mol Liga versenyképesebbé tétele érdekében még legalább négy csapatra szükség lenne. Van esély újabb magyar, vagy akár osztrák, szerb, szlovén, esetleg ukrán alakulat bevonására?

Egri István: A Mol Liga folyamatosan fejlődik, egyre színvonalasabb és elfogadott Európában. Ezt egyértelműen bizonyítja a benne szereplő légiósok minősége. A kanadai hokis nem azért jön ide, mert nem szeret otthon lenni. A célja az, hogy sok, magas színvonalú mérkőzést játsszon, és erre itt lehetősége van. Elviszi a hírünket a világba, ugyanakkor azzal a sportkultúrával és munkához való hozzáállással, amivel rendelkezik, rendkívül sokat segít a hazai játékosok fejlődésében. A liga célja a további fejlődés, de nem minden áron. Csak olyanokat fogadunk be, akik alkalmasak az elért színvonal további fejlesztésére. Folyik a munka a régió további országainak bevonására, reméljük, hogy hamarosan tovább tudunk terjeszkedni.

– Felvetődött-e önben akár a szlovák extraligában, vagy az EBEL-ben való indulás lehetősége?

Egri István: Folyamatosan gondolkodunk a további fejlődési lehetőségeinken. Tárgyalunk azokról a megoldásokról, amelyek a miskolci és a magyar hoki fejlődését szolgálják. Az említett ligák is felmerültek a terveinkben, de ezek ma még messze vannak a rövid távú megoldásoktól.

– A klub hajdani életre hívásakor az alapítók mire gondoltak és mi volt a céljuk?

Egri István: A Jegesmedvéket tizenkilencen alapítottuk szülőként 1994-ben, a Kinizsi és az MHC alapjain, az 1978-ban induló miskolci hoki hagyományait követve. Az volt a célunk, hogy a gyermekeinknek biztosítsuk a jégkorongozás lehetőségét. Akkor nem gondoltuk azt, hogy 2015-ben bajnokok leszünk, de ma nem is ez a lényeg, hanem az, hogy folyamatosan fejlődtünk és nagyon sok munkával eljutottunk idáig. Az alapítók kitaláltak egy nevet, a Jegesmedvét, amely mára a miskolci hokival forrt egybe. Büszke vagyok arra, hogy ma már kétszázötven hokisunk van, és hogy sokan megszerették a városban a jégkorongot. Számomra a legnagyobb siker az, amit elérhet sportvezető, amikor kétezer miskolci skandálta a csarnokban a Mol Liga döntőjében, hogy „ez Miskolc”. Ezért érdemes csinálni.

– Kolodzey Tamás –

Névjegykártya: Egri István

  • Életkora: 59 év
  • Családi állapota: nős, két gyerek apja
  • Tisztsége: klubelnök
  • Hobbijai: sport, olvasás
hirdetés


hirdet�s