Az egész Kárpát-medencéből várják a búzát a nemzet kenyeréhez

Pécs, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Hazánk összes megyéjéből, s a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei nemzet kenyere programhoz – jelentette be Korinek László ötletgazda sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

 

A tavaly indult kezdeményezést követően idén is megsütik augusztus 20-ra a nemzet kenyerét, és az azt jelképező több ezer cipót. Az alapanyagot, ahogy tavaly, úgy idén is az ország összes megyéjéből, valamint a határon túli településekről várják. A várhatóan több mint tíz tonna búzát augusztus 18-án, az Összeöntés ünnepén elkeverik, majd megőrlik.

Mint azt a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő pécsi polgármester, Páva Zsolt (Fidesz) elmondta, a tavalyi sikeres programot idén még felül is szeretnék múlni. Emlékeztetett rá: 2011-ben három országból, hat megyei jogú városból és tizenkilenc megyei kamarától érkezett búza az Összeöntés ünnepére. Idén a tervek szerint kibővítik az adományozók körét és immáron minden egyes környező országból várják a felajánlásokat.

Az ünnepet követően, ahogy tavaly is, egy-egy zsák liszt visszakerül azokra területekre, ahonnan a búza Baranyába érkezett. A megőrölt alapanyag legnagyobb részéből azonban a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekeknek sütnek kenyeret.

Korinek László ötletgazda elmondta, a búzát egyrészt az Összeöntés ünnepének helyszínén, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban, valamint a szigetvári malomban őrlik meg, és várhatóan Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a cipókat.

Az augusztus 20-i Nemzet Kenyere Ünnepén Pécsen a megőrölt búzából megsütött pékárukat kóstolhatják meg az érdeklődők. Tavaly négyezer kis cipó készült, de Korinek László szerint a hatalmas igény miatt idén ennél is többet készítenek majd.