Az ég is siratta a kis Cibakit

Nyíregyháza, Nyíradony – Magyarországon március 4-től tizennégy vasúti mellékvonalon szűnt meg a személyszállítás, illetve szünetel a személyforgalom.

A tizennégy vonal közül megyénket csak egy érinti: nálunk a 112-es vonalon nem közlekedik vasárnaptól a vonat. Elkísértük végső útjára a Cibakit, ahogyan a törzsutasok becézték.

Utoljára fél négykor

Aki rendszeresen utazott a vonalon, azt tapasztalta: ezen szomorú alkalomból nem a megszokott kis piros indult útnak, hanem egy komfortosabb InterPici. Szombaton fél négykor utoljára döcögött ki a nyíregyházi vasútállomásról a vonat, és utoljára szállhattak fel azok, akik jegyet váltottak a nosztalgia-útra. Vasutasok, vonatbarátok, törzsutasok búcsúztatták a vonatot, akik egy koszorúnak is helyet szorítottak az ezúttal zsúfolásig megtelt vonaton. A koszorú a nyíradonyi állomás épületének falára – a pálya végére – került.
Az utasok között volt Ligeti László nyugdíjas vasutas, aki a Nyíregyháza-Nyíradony közötti vasútvonalról beszélt.

A nyomvonal nagyon jó vezetésű – így Ligeti László. – Nagykálló és Nyíradony között néhány éve újították fel a sínpályát, és javításra szorul ugyan, de ha elvégeznének néhány munkálatot, fel lehetne emelni a vonat sebességét 50 km/h-ra. Így rövidebb lenne a menetidő, és ha a napi két alkalom helyett többször is elindulna a vonat, akkor talán az utasok is jobban kedvet kapnának a vasúti közlekedéshez. Mert a színvonal, amit a vonat egy kocsijával biztosítani tud, megadná a lehetőséget az iskolába, a munkába járásra, de a menetrend nem.

Este fél hétkor

Ezt a majd’ százéves mérnöki létesítményt – a sínpárt – nem szabadna hagyni elveszni. Bár amíg a vonal megvan, addig rendszeresen karban fogják tartani, de az nem ugyanaz, mintha közlekedne a vonat. A vasúti közlekedés gazdaságosabb, és a jó dolog az lenne, ha a közutakról a vasútra terelődne a forgalom.

A cibaki Nyíradonytól Nyíregyházáig minden megállónál hosszú dudálással adott hangot szomorúságának, majd egy utolsó hangos kürtszóval szombaton este fél hétkor utoljára érkezett be a nyíregyházi vasútállomásra. Az eső addigra elállt, de az ég egész nap siratta kis pirosat.
– Vékony Katalin –