Az Edelényi Királyi Járásbíróság emlékére

Akt.:
Az Edelényi Királyi Járásbíróság emlékére
Edelény, Miskolc – A Miskolci Törvényszék „Az Edelényi Királyi Járásbíróság története” címmel eredményes pályázatot nyújtott be az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett 2016. évi Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás című pályázatra.

A pályázat célja egyrészt az edelényi Szász–Coburg–Gothai kastélyban egykor működő Edelényi Királyi Járásbíróság történetét bemutató impozáns kiadvány elkészítése, melyben a Miskolci Törvényszék történelmi körsétára invitálja az olvasót az 1920-as évektől kezdődően, betekintést engedve az akkori igazságügyi rendszer és a bírósági szervezet működésébe, valamint a Miskolczi Királyi Törvényszék és az Edelényi Királyi Járásbíróság igazgatásának menetébe.

A történeti kiadvány megjelentetése mellett kialakítják az Edelényi Királyi Járásbíróság emlékhelyét a „jogutód” Kazincbarcikai Járásbíróság épületében. Az emlékhelyen többek között az 1920-as évekből származó történeti értékű elnöki iratokkal, a bírósági munka világához kapcsolódó régi tárgyakkal, valamint az Edelényi Királyi Járásbíróságot és hajdani dolgozóit ábrázoló képekkel idézik meg a régi kor szellemét és hangulatát. Az emlékhelyet a kiadvány bemutatásával egybekötött hivatalos nyitóünnepség keretében adják át a nagyközönségnek.

ÉM