Az eddigi legnagyobb melaminos fogás Kínában

A kínai hatóságok letartóztattak egy tejtermelőt, aki hatszáz tonna melaminnal szennyezett fehérjeport készített tejtermékek “feljavítására” – közölte pénteken az állami Új Kína hírügynökség. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot azért adták tejporokhoz és tejekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okozó szennyezett termékek miatt négy kisgyerek meghalt, és több mint ötvenezren betegedtek meg Kínában.

Az Új Kína állami hírügynökség közlése szerint a letartoztatott tejtermelő hatszáz tonna melaminos “fehérjeport” készített tavaly szeptember és idén augusztus között a Kína keleti részén található Santung tartományban. Az Új Kína közlése szerint ez volt az eddigi legnagyobb ilyen fehérjepor fogás.

A port készítő Csang Jü-csün mellett még további nyolc, a készítményből vásároló embert vettek őrizetbe a hatóságok. Az Új Kína közlése szerint a botrány középpontjában álló Hopej tartományban a rendőrség 36 embert vett őrizetbe. Csang, bár Santungban készítette porát, Hopej tartományban van telephelye.