Az eddigi legdurvább gázár-emelés vár a németekre

Több mint 100 lakossági földgáz-szállító cég emeli az energia árakat Németországban szeptembertől. A szakemberek szombaton nyilvánosságra hozott kalkulációi szerint ez a német háztartásoknak évente átlag 60 ezer forintos plusz terhet jelent.

A német gázszolgáltatók átlagosan 17,7 százalékkal emelik szeptember 1-től tarifáikat. A Független Hírügynökség berlini tudósítója ennél némileg szolídabb, mintegy 14 százalékos drágulásról kapott július végén írásos tájékoztatást a Gasag-tól.

A következő fűtési szezonban a német háztartásoknak átlag 236 eurós (közel 60 ezer forintos) évi többletkiadással kell kalkulálniuk. Mivel sok millió család a konyhában és a fürdőszobában – főzésre, vízmelegítésre – is vezetékes gázt használ, nagy eltéréseket mutathat a drágulás mértéke.

A szakértők szerint ez Németország történetének legdurvább – az infláció arányát többszörösen meghaladó – energia tarifadrágulása, ami nem csak takarékosságra, hanem környezetbarátabb életvitelre is ösztönözheti a legnépesebb Uniós tagország polgárait.