Az eddig megvizsgált guargumit tartalmazó termékek egyike sem veszélyes az egészségre

Nem veszélyesek az egészségre azok a guargumit tartalmazó termékek, amelyeket eddig vizsgáltak itthon – mondta a Független Hírügynökségnek Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Eddig 47 beküldött minta szakhatósági vizsgálatát fejezték be, valamennyiről megállapították, hogy kockázat nélkül fogyaszthatók, köztük a Friesland múlt héten visszahívott Túróvarázs és Krémes Duó nevű terméke is.

Bognár Lajos elmondta: a szakhatósági vizsgálatoknál a termékek pentaklórfenol szennyezettségét elemezték, és ez szinte valamennyinél határérték alatt volt. Az Unilever és a Friesland néhány termékénél a pentaklórfenol elérte a határértéket, de ez akár a műszerek hibájából is fakadhatott – tette hozzá. A NATUMI Sojadrink Schoko nevű bio-italt még vizsgálják.

A guargumit tartalmazó termékek vizsgálatánál nem kellett dioxinszintet mérni, mivel kimutatható, hogy ez a szennyeződés összefügg egy másik kémiai szennyező anyaggal, a pentaklórfenollal. Ha ez utóbbi határérték felett van, akkor a dioxin is, illetve, ha a termékben nincs pentaklórfenol, dioxin-szennyeződéssel sem kell számolni. A pentaklórfenol-vizsgálat gyorsabb és olcsóbb: míg a dioxin kimutatásához legalább 4 nap kell, és 220 ezer forintba kerül, addig a pentaklórfenol laboratóriumi teszteléséhez csak 2 nap szükséges és csupán 30-35 ezer forint.

Két hete derült ki, hogy Indiából származó, dioxinnal szennyezett guargumi kerülhetett Magyarországra. A guargumit egyébként főleg üdítőitalok stabilizátoraként, illetve egyes élelmiszerekben sűrítőként használják. A dioxin kis mennyiségben nem ártalmas, de nagyobb dózisban egyebek mellett bőrkiütést okozhat, sőt, az idegrendszer és az immunrendszer is károsodhat.