Az Ecostat szerint is az idei lesz a legnehezebb év

Az Ecostat gazdaságkutató intézet számításai is azt mutatják, hogy a kiigazítási program évei közül az idei lesz a legnehezebb. A szerdán nyilvánosságra hozott Monitor című kiadványuk első negyedévi száma szerint – megegyezően más prognózisokkal – a 2006-os 3,9 százalékról jelentősen, 2,4 százalékra süllyed a gazdasági növekedés, 2008-ban azonban ismét 3,3 százalékos növekedés várható. Az inflációt az Ecostat 7,4 százalékra várja idén, ami jóval magasabb, mint a kormány becslése, de pontosan annyi, mint a Magyar Nemzeti Bank várakozása. A drágulás az Ecostat szerint májusban éri el a csúcspontot, 2008-ban viszont már csak 3,6 százalék lesz az áremelkedés.

A bruttó átlagkeresetek 2006 átlagában még jelentősen meghaladták az inflációt, idén a megszorító intézkedések hatására megfordul a trend, már csak 6,5 százalékkal nőnek az alkalmazotti bérek. Ennek hatására 2007-ben a reálkeresetek 3 százalék körüli csökkenésével számol az Ecostat. 2008-ban már az infláció feletti, 5,5 százalék bruttóbér-emelkedés lehetséges.

A munkanélküliség a tavalyi 7,5-ről idén 7,8 százalékra fut fel, de ezen a szinten is marad. A kismértékű növekedés oka a közszférában elhatározott létszámcsökkentés. A kutatók a magángazdaságban az alkalmazottak számának növekedését várják.

A gazdaság lassulása a kivitelen is meglátszik: a 2006-os 18-ról idén 9,5 százalékra zuhan, de a lakossági fogyasztás esése miatt az import is csak 7,3 százalékkal növekszik a tavalyi 12,6 után. Jellemző egyébként, hogy 2006-ban a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékos növekedéséből 3,4 pontnyit a nettó export termelt ki.