Az Eb-re kijutás után visszarázódás a DVTK-ba

A magyar válogatott Jekatyerinburgban
A magyar válogatott Jekatyerinburgban - © Fotó: FIBA
Miskolc – Egyetlen DVTK játékosként Katona Szidónia is együtt örülhetett a válogatott tagjaival.

A múlt héten szerdán befejeződtek a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezők, kiderült, hogy kik lehetnek részesei a 37. kontinensbajnokságnak, amelyet 2019. június 27-e és július 7-e között Lettországban és Szerbiában rendeznek meg. A 16 csapatos mezőnynek tagja lesz a magyar női válogatott, amely ugyan az utolsó csoportmeccsén, Oroszország vendégeként 56–53-ra kikapott, de ettől függetlenül a kvartettje második helyén végzett, és kvalifikálta magát az Eb-re. A magyar válogatott szerdai meccsén egy diósgyőri kosaras is pályára lépett, Katona Szidónia személyében. A piros-fehérek játékosa vasárnap este tért vissza az Aluinvent-DVTK csapatához.

– Nagyon boldog vagyok, hogy a válogatottnak sikerült elérnie azt, amiért dolgoztunk – mondta Katona Szidónia. – Ugyanakkor maradt bennem egy kisebb hiányérzet, hiszen az oroszok mindössze 3 ponttal nyertek. Nem volt elvárás a győzelem velünk szemben, de megvolt erre a lehetőség, végig nyitott meccset tudtunk játszani ellenük. Örülök, hogy kijutottunk ezzel a csapattal, azért is, mert nagyon jó társaság alakult ki, mind emberileg, mind a pályán megértjük egymást.

Hajnali kettőkor

Arra a kérdésre, hogy mikor szereztek tudomást arról, hogy megvan az Eb-részvétel, a következőket válaszolta a diósgyőri kosaras:

– A meccs után picit el voltunk keseredve, mert ha sikerült volna nyerni, akkor 5 győzelemmel és 1 vereséggel zártuk volna a selejtezőket, és ilyen mutatóval biztos résztvevőnek számítottunk volna a lefújást követően. Mivel nem így történt, és mi Jekatyerinburg­ban játszottunk, közép-európai idő szerint délután háromkor, és a többi meccs mind a miénk után ért véget, így órákat kellett várnunk, hogy biztosat tudjunk arról, hogy kijutottunk. Mivel négy órás időeltolódásban voltunk ott, így hajnali kettő körül ért minket a hír, hogy ez sikerült. Egy percet sem aludtunk azon az éjszakán, mert másnap korán indultunk vissza Magyarországra, és az öröm, hogy egy ilyen erős csoportból sikerült továbblépni, erősebbnek bizonyult, mint a fáradtság.

A jövő évi Eb még messzinek tűnik, de a selejtező meccsekre is meg kellett küzdeni a válogatott kerettagságért, és a júniusi torna előtt ez még inkább így lesz.

– Biztos, hogy hatalmas harc lesz a keretbe kerülésért, valószínűleg nem lesz könnyű döntést hoznia Székely Norbert szövetségi kapitánynak – mondta Katona Szidónia. – A mostani keretben minden játékos azonos felfogásban dolgozott, és ez azért értékes, mert nem minden csapatnál van ez így. Ugyanis itt az volt a fő szempont, hogy mi a legjobb a csapatnak. Ha valakinek az adott napon megy a játék, akkor örüljünk ennek, és kapjon nagyobb szerepet, ha viszont valakinek nincs napja, akkor az majd legközelebb lehet húzóember, vagyis mindig az legyen fent a pályán, akinek éppen a legjobban megy. Az Eb-részvétel előtt mindenkinek lesz alkalma bizonyítani, és lesz harc a helyekért, de ha a vetélytársnak jobban megy, azt el kell ismerni.

Az unokaöccsel

Az Aluinvent-DVTK játékosának azt is felvetettük, hogy neki bizonyára kevesebb pihenő jutott a válogatottak Eb-selejtezője miatti bajnoki szünetben, mint a legtöbb diósgyőri kosarasnak.

– A szabadság csütörtök estétől egészen vasárnapig tartott, nem volt hosszú, mert a múlt hét utolsó napjának estéjén már Miskolcon edzettem. Érzem, hogy sokat kivett belőlem a válogatottnál eltöltött idő, a koncentráció, az utazás, az időeltolódás, és nem könnyű visszarázódni, de pár óra múlva már Európa Kupa meccset kell játszani, és jönnek a bajnokik is, úgyhogy folytatni kell a munkát – válaszolta a válogatott sportoló, aki arra a kérdésre, hogy mivel kapcsolódott ki, a következőket felelte: – A hét éves unokaöcsémmel, a vele töltött idővel. Aktív pihenés volt, hiszen én vittem iskolába, edzésre, kosárlabda tréningre. Tágabb értelemben családi körben telt ez a kis idő, még a négy hónapos tesójával is foglalkozhattam egy kicsit.

ÉM-BCS


Az Eb-n résztvevő csapatok

Rendezőként: Szerbia, Lettország. Csoportgyőztesként: Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Montenegró, Oroszország, Spanyolország, Törökország. Csoportmásodikként: Belgium, Fehéroroszország, Szlovénia, Magyarország, Ukrajna, Svédország.