Az e-személyi tudja azt is, hogy kit kell értesíteni

Hasznos kártya
Hasznos kártya - © Fotó: Bujdos Tibor
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Gondolni kell arra is, ha esetleg baj történik velünk.

Nemrég írtunk arról, hogy ha valami baj történik velünk, honnan tudja a rend­őrség és a kórház, hogy melyik ismerősünket értesítse. Cikkünkből kiderült, jó ha tartunk egy papírlapot a hivatalos irataink mellett, rajta a legfontosabb egészségügyi adatainkkal és az értesítendő személyek elérhetőségével. A másik megoldás az e-személyi igazolvány, mivel az két értesítendő személy nevét is tartalmazza. Az újfajta igazolványról még többet megtudhattunk a Miskolci Járási Hivatal Kormányablak Főosztályától.

Egyszerre két szám

Mint írták, az új típusú, elektronikus (chip) tárolóelemet tartalmazó személyazonosító igazolvány – az ügyfél kérelmére – tartalmazhatja a vészhelyzet esetén értesítendő személy(ek) telefonszámát. Egyszerre maximum két telefonszám tárolása lehetséges, amelyeket szükség esetén bármikor módosítani lehet.

A telefonszámok rögzítése nem kötelező: mindig az ügyfél dönti el annak szükségességét. Amennyiben a személyazonosító igazolványt a vészhelyzeti telefonszám rögzítése nélkül gyártották le, a későbbiekben az ügyfél kérelmére pótolható. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy az ügyfél az okmányával felkeressen egy okmányirodát vagy kormányablakot, ahol az azonosítását követően az ügyintézők térítésmentesen felrögzítik a chipbe a kívánt telefonszámokat. Otthon a módosítást nem lehet végrehajtani. Kiskorúak esetében pedig a törvényes képviselőjük járhat el.

Lehet változtatni

Változás esetén az eljárás hasonló, fizetni nem kell érte, a személyazonosító igazolvány érvényességi idején belül bármikor és bármennyi alkalommal megismételhető.

A személyazonosító igazolvány tárolóeleme jelenleg más, egészségügyi szempontból jelentős adatot nem tartalmaz. Viszont a TAJ-szám és az adóazonosító jel automatikusan minden új típusú – chippel ellátott – személyazonosító igazolvány tárolóelemére rögzítésre kerül. A személyazonosító igazolvány tárolóelemén rögzített adatokat jelenleg az egészségügyi intézmények (mentők, sürgősségi ellátók, gyógyszertárak, háziorvosok), valamint a rendőrség tudják leolvasni, jelezte a főosztály.

ÉM-HE


Van, amikor az orvosnak kell értesítenie a hozzátartozót. Ha tudja, hogy kit hívhat (illusztráció)
Miskolc - Baj esetén nem mindig a telefon segíthet. Hasznos lehet egy papírlap vagy az e-személyi is. Ha valami baj történik velünk, honnan tudja a kórház vagy a rendőrség, hogy erről kit kell értesíteni? Évek óta terjed az interneten egy felhívás a mentők nevében, hogy ez a probléma könnyen orv...