Az E-misszió lázad

Nyíregyháza – Az E-misszió Egyesület felháborodva reagált a Kelet-Magyarországban megjelent, „Új évezred, új belváros Nyíregyházán” című, a Korzó Üzletházról és a belvárosról szóló írásukra.

Nyílt levél az E-missziótól

Tisztelt Csabai Lászlóné, Miszori László és Bán Ferenc!
Kérjük, engedjék meg, hogy mi, mint nyíregyházi lakosok, illetve civil szervezeti dolgozók, akik mindig is szívügyünknek tekintettük Nyíregyháza sorsának alakulását, ezúton reagáljunk a közelmúltban a Kelet-Magyarországban megjelent, „Új évezred, új belváros Nyíregyházán” című, a Korzó Üzletházról és a belvárosról szóló írásukra! Elfogadhatatlan számunkra ugyanis, hogy megújulás, fejlődés, igényesség és kultúra címszó alatt hirdessék egy kizárólag üzleti érdekeken alapuló, a város múltját és hagyományait teljesen figyelmen kívül hagyó, Nyíregyháza belvárosát előnytelenül átalakító, újabb plázaszerű épületmonstrum létrehozását.

Tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a beruházás mindenképpen megvalósul, de szeretnénk, ha a közeljövőben a hasonló fejlesztések, építkezések nem mellőznék az őszinteséget, és messzemenően alkalmazkodnának Nyíregyháza történelmi városképéhez. Tehát szíves engedelmükkel kiragadtunk néhány olyan részt a Kelet-Magyarországban megjelent összeállításukból, melyet nem hagyhattunk szó nélkül.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere

„Miután itt eddig sem pihentek a városbeliek parkban, s Nyíregyháza köztudottan nem nélkülözi a zöld kellemes tereket, azt a javaslatot támogattuk, hogy valamilyen szép, többfunkciós létesítmény kerüljön ide magánerős beruházásként, ami egyúttal valójában megnöveli a belvárost, amit már régen kinőttünk.”

E-misszió

Véleményünk éppen ellentétes a Polgármester Asszonyéval, sajnáljuk, hogy ilyen kevés helyet tölt a város frekventált helyein a polgármesterünk. De amennyiben igaz is lenne ez az állítása, egy park haszna akkor sem csak azzal mérhető, hogy hány darab ember, hány darab kutya és hány darab gyermek halad át benne óránként. Hiszen a zöld növényzet alapvetően fontos a városi környezeti károk mérsékléséhez.

A beépítettség kérdése sem elhanyagolható, hiszen ha mindent bebetonozunk, akkor a mostanában elszaporodott időjárási anomáliák még elviselhetetlenebbek lesznek. Az özönvízszerű esőzések által okozott károk és a kánikulák forrósága hatványozottan fog érvényesülni.

Más fórumokon természetesen arra büszke városunk vezetése, hogy Nyíregyházán vannak a legszebb parkok, és nem véletlenül szokott városunk a legvirágosabb város címéért is versenybe szállni. Véleményünket már a kész tervekről kérték ki, alternatív lehetőségek felvázolása nélkül. Persze tudjuk, egy park nem hoz gazdasági hasznot, egy zöldfelület csak az egyszerű városlakóknak értékes, mások beruházást, beépítendő területet látnak benne.

A városvezetés terveit ismerve, a jövőre nézve sem lehetünk bizakodóak, hiszen a Hősök terére és az Országzászló térre tervezett mélygarázsok a még meglévő parkjaink pusztulását okozhatják.

Csabai Lászlóné

„Szeretném megnyugtatni a városcentrumban lévő kiskereskedőket, hogy a Korzó üzletei nem szorítják ki őket, mert áruik nem konkurálnak az övéikkel.”E-misszió

Ezt valószínűleg Ön sem gondolta komolyan. Hiszen az eddigi kereskedelmi beruházások már bizonyítottak, folyamatosan csökken a helyi kereskedők lehetősége városunkban.

Miszori László, a Korzó Kft., mint fővállalkozó nevében

„ Azért mondjuk, hogy Európában is újdonságnak számít ez a Nyíregyházán megvalósuló létesítmény, mert itt nem csak egy új épület készül el, hanem a világban megváltozott vásárlási szokásokhoz is igazodik. (…) lesz benne a kereskedelmet jelentő 80 üzleten túl ügyfélszolgálat, posta, bankfiókok, kaszinó, cornerklub, kávézó, félezer négyzetméteres rendezvényterem étteremmel, internet-hozzáférhetőség, a fiataloknak diszkózási lehetőség.”

E-misszió

A világban megváltozott vásárlási szokások nem feltétlenül a lakosság igényei szerint alakulnak, hanem éppen a nagy beruházások, a komoly marketing költségek hatásának tekinthetőek. Ezek a fogyasztás növelésére irányuló manipulációk sok esetben rossz irányba terelik társadalmunkat. A mostani jólét csak látszat gazdagság, hiszen a lakosság egyre jobban eladósodik, sokszor felesleges dolgokat vásárolva a fogyasztói társadalom rabjává válik. Ez a fajta fejlesztés csak arra ösztönzi az embereket, hogy minél többet költsenek és fogyasszanak, járjanak mindenhová autóval, és lehetőleg a gyermekeiket is erre tanítsák.

„A jövőben az lesz a mérce, amihez viszonyítani fogják a többi épületet, s vélhetően majd a szomszédságban lévő Békeház is igazodik a Korzó magasságához. A sétálóutca is megszépül, s ezt nem csak a díszburkolat, az egyedi pihenőpadok, növények jelentik majd, hanem az épületek is.”

E-misszió

Természetesen örömünkre szolgál, hogy bővítik a sétáló utcát, de nem szeretnénk, ha az új épület lenne a „mérce”. A Dózsa György utcán jelenleg meglévő műemlékek (Korona Szálló, Marsalkó-ház, Takarékpalota) már így is olyan épületek szorításában találhatók, melyek sem stílusukban, sem ízlésvilágukban nem méltóak a történelmi városképhez.

„Tehát ez az épületegyüttes valójában kissé átszabja az eddigi megszokott belváros frekventált részét, s ezt egyesek nehezményezték, hiszen a változásnak ez természetes velejárója. Tiszteletben tartottuk, s köszönjük a lakossági észrevételeket, igyekeztünk eddig is a lehető legkisebb kellemetlenséget okozni az építkezés előkészületei során.”

E-misszió

A kellemetlenségeket nem csak az építkezés előkészületei okozták, hanem a lakosság tájékoztatásának hiánya is, ezen kívül a lakosok véleményének megkérdezése is hagy kívánnivalót maga után. Jóval a vita kirobbanása előtt el lett döntve a két tér, illetve a belváros sorsa. Hiányérzetünk a beruházás megkezdése után is megmaradt: a régészeti feltárás elmaradása és az Art-mozi épületének nyom nélküli eltüntetése sokunk számára nyitott kérdés maradt.

‘A’ Stúdió ’90 Kft. tervezőcsoport: „Nem betonkolosszus lesz!”

E-misszió: Valóban nem az lesz, de a mai korra jellemző, és sajnos oly divatos, dobozszerű üvegpláza hatás nem marad el.

„Aztán azt is tekintetbe kellett vennünk, hogy egy ilyen drága belvárosi térnek minden négyzetméterét gazdaságosan, s úgy kell hasznosítani, hogy a létesítmény ne fojtsa meg környezetét, nyújtson kellemes látványt, emelje meg a belváros miliőjét. Ehhez messzemenően igazodnunk kellett a már meglévő közeli nagyobb épületekhez: a patinás Takarékpalota, az újabban készült szálloda – ami jelenleg irodáknak ad helyet – vagy például az Európa Ház, a Biztosító, illetve a művelődési központ arculatához, szintjeihez, nehogy valamilyen kakukktojás alakuljon itt is, mint a város más részein.”

E-misszió

Sajnos az az érzésünk, hogy a tervezett létesítmény az egész belvárost megfojtja majd. A tervekkel ellentétben a készülő épület egyáltalán nem igazodik például a Takarékpalota patinás épületéhez, a művelődési központ arculatához annál inkább. Érthetetlen dolog számunkra, hogy a mai modern építészek miért nem tanultak a 70-es, 80-as, 90-es évek építészeti hibáiból. A létesítmény így „méltó párja” lesz a Nyírplázának, az Univerzumnak és a Kelet Áruház körüli „építészeti csodáknak”.

: Az E-misszió Egyesület nevében: Priksz Gábor