Friss hírek

2008.11.15. 13:44

MAGYAR-SZLOVÁK CSÚCS - Gyurcsánynak a szélsőségesekkel, Ficónak a kormányában lévő nacionalistákkal kell megküzdenie

<p>A magyar miniszterelnöknek a szélsőségesekkel, Robert Ficonak pedig a kormányában lévő nacionalistákkal kell megküzdenie - így nyilatkozott a szlovák kollégájával folytatott szombati révkomáromi tanácskozás után Gyurcsány Ferenc. A két kormányfő közös sajtótájékoztatón ismertette a szélsőségesekkel kapcsolatos álláspontját.</p>

Fico szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországról Szlovákiába exportálják a fasizmust és a szélsőséges nézeteket. Ezeket a problémákat szerinte közösen kell megoldani, és elfogadhatatlan, hogy olyan félfasiszta alakulatok, mint amilyen például a Magyar Gárda, politikai pártokhoz kapcsolódjanak. Ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az egy héttel ezelőtti királyhelmeci esetet, amikor a Nemzeti Őrsereg 28 "fasiszta egyenruhás" tagja lépje át a határt. Hangsúlyozta, Szlovákiában nagyon érzékenyek, ha látják, hogy Budapesten szlovák zászlót égetnek.

Gyurcsány reakciójában emlékeztetett: ügyészségi szakaszba érkezett a szlovák zászló budapesti szlovák nagykövetség előtti elégetésének ügye, a Magyar Gárda elleni eljárás pedig birósági szakaszban van. Fico pedig igéretet tett: maximális erőfeszítést fejt ki, hogy koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt élén álló Ján Slota visszafogja magát, és elhatárolódik annak magyarokat sértő kijelentéseitől, ahogy - kijelentése szerint - azt a múltban már többször is megtette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!