Az Avas napos oldala

Az Avas napos oldala
Miskolc – Európában is egyedülálló produkcióra készül a Szentgyörgy utcában lévő avasi bérház. Napfénnyel növelt ingatlanár. Voltaképpen ezzel az egy mondattal le lehet írni azt a projektet, amire Szentgyörgy utca 1. szám alatt lévő társasház készül az Öko-Planet Kft.-vel karöltve.

A közelmúltban felújított, illetve szigetelt bérházban már érezhetően csökkentek a rezsiköltségek. További megtakarításokat a tömb tetejére telepítendő napkollektorokkal szeretnének elérni. Skornyák Pétertől, az Öko-Planet Kft. képviselőjétől megtudtuk, hogy a rendszer különlegességét az adja, hogy egy meglévő, úgymond hagymányos és nem egy ujjonan kiépített rendszer működéséhez illeszkednek majd napkollektorok. Ezek kezdetben a használati meleg víz előállításában játszanak majd főszerepet, s majd később, a fűtéshez használt energia előállításába is bekapcsolódnak majd. – Már a meleg víz esetében 60 százalékos megtakarítással lehet számolni, amit 40 négyzetméteren 20 darab kollektor biztosít majd – mondta Skornyák Péter.

Nap, mint napenergia

A tervek szerint uszkve kettő és fél hónap múlva a kollektorok elkezdik munkájukat és begyűjtik majd a napfényt, mint méhek a mézet. Temesvári István, az érintett ház közös képviselőjétől megtudtuk: a lakók a napokon belül közgyűlésen döntenek a beruházás mellett, illeve ellen. – Ez utóbbira azonban nem látok reális esélyt, mivel számos pozitívummal együtt jár a beruházás, többek között már most érezhetően megugrott a házban lévő lakások iránti kereslet, így az értékük is nőtt, a napkollektorok után pedig még mindig tovább emelkedhet – elemezte a közös képviselő. A több vonalon is megtérülő beruházásról Józsa Attilanák, a ház egyik lakójának is csak pozitív véleménye van, megemlítve még a környezetvédelmi aspektusát is a projektnek.

– Király, mindenképpen megszavazom a kollektorok telepítését, úgy gondolom, bolond az, aki nem támogatja. Egyrészről megtérül, másrészről a költségek csökkentése párusol a környezetvédelemmel, hát erre mondom én azt, hogy király – mondta el véleményét Tóth Krisztián, a ház egy másik lakója.

A napfény íze, a pénz szaga

– A prototípusnak számító miskolci ötlet nyereségességére a tekintélyesnek számító Buderus Hungária Kft. is ráérzett – fűzte még hozzá elemzéséhez Skornyák Péter. – A szükséges eszközöket ugyanis jelentős támogatással biztosítja a projektnek. A kollektorokat ugyanis más társasházak meglévő rendszeréhez is illeszteni lehet, ráadásul a tervek szerint a beruházás költségei nem, vagy csak minimálisan terhelnék a lakókat, mivel a megtakarítás fedezné a programot – mondta el a szakember. Egy neve elhallgatását kérő lakó véleménye szerint napfényből fognak pénzt csinálni.

A projektről

A ház homlokzatán egy olyan projektorfal elhelyezését tervezik, mely jelzi a napkollektor által előállított hőmennyiséget és az összegszerű megtakarítást.

A projekt keretében másfél éven keresztül figyelik a rendszer működését. Ez idő alatt optimalizálni tudják a beállításokat, amivel környezetvédelmi és költségkímélő szempontból a fűtési rendszer hatásfoka maximalizálható lenne.

A társasház a kialakított rendszert a megtérülési időn túl, azaz legalább tizenöt évig fogja használni.

Tiszta és környezetkímélő

Az egyik legjobban kihasználható alternatív energiaforrás a napenergia.
Húsz perc alatt a Nap annyi energiát sugároz a Földre, amennyi az emberiség éves energiaszükséglete, és ez a forrás szinte kimeríthetetlen.
A napkollektorok alkalmazásával nem csupán a nyári időszakban csökkenthetjük az energiaköltségeket.
Az Európai Parlament határozata alapján (No 8522/97) 2010-re a megújuló energiaforrások arányának minden tagországban el kell érnie átlagosan a 12%-ot. Magyarországon csupán a villamos energia 0,5%-át állítják elő ilyen módon.
A napelemes töltő belső akkumulátora napsütésben öt óra alatt töltődik fel. A tárolt energia egy kéziszámítógép 22 órás működtetéséhez vagy egy mobil 44 órás készenlétben tartásához elegendő.

A világ legnagyobb tetőnapeleme egy brit bevásárlóközpont tetején van. A hatalmas napelemrendszer a bevásárlóközpont energiaellátásának egyötödéről gondoskodik, és lehetővé teszi, hogy évente mintegy 1200 tonna szén-dioxid ne kerüljön a légkörbe.
Német tudósok szerint a világ teljes energiaszükségletét fedezni lehetne, ha a Föld sivatagjainak csupán fél százalékát beépítenék koncentrátoros naperőművekkel. A napenergia az olaj mai árának harmadába kerülne, az áramot Észak-Afrikából nagyfeszültségű egyenáramú vezetékeken kis veszteséggel lehetne Európába szállítani.
2007 márciusában lép életbe Spanyolországban az a törvény, ami szerint minden újonnan épített és felújított házra kötelező lesz napkollektorokat szerelni.
Az elmúlt tíz évben már 70 százalékkal csökkentek a napelemek árai, az előrejelzések szerint ebben az évben 7–10 százalékos árcsökkenés várható.