Az Avas fejlesztésének nyomába eredtünk

Akt.:
Az Avas fejlesztésének nyomába eredtünk
Miskolc – A történelmi Avas rekonstrukciójának egyes források szerint február elsején el kellett volna indulnia. Igaz, a beruházás által érintett területek – avasi templom, temető, Bortanya, avasi kilátó – havasak és jegesek, így az építkezést is nehezen lehetne kezdeni. De reméltük, legalább valami tájékoztatótáblát találunk ezeken a helyeken.

Csúszásveszély, a temető látogatási rendje, és a másik lépcsőt használjuk. Ilyen és ehhez hasonló kiírásokat találtunk csak az avasi templom és temető környékén.

avasi-helyzet09-st

Mi egészen mást kerestünk, valamit, ami jelzi, hogy hamarosan megújul a történelmi Avas. Erre – azaz a városrész komplex turisztikai fejlesztésére – ugyanis másfél milliárd forint támogatást nyert el a kormánytól az önkormányzat még tavaly év végén. Ráadásul abban a közgyűlési előterjesztésben, amely még az előkészítésről hivatott tájékoztatni a képviselőket, a beruházás kezdetének időpontja is szerepel: 2017. február 1.

avasi-helyzet03-st

Az időjárás most nem is alkalmas építkezésre. Mindent hó borított, amit nem, azt jég.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az időjárás most nem is alkalmas építkezésre. Mindent hó borított, amit nem, azt jég. De egy darab táblát sem találtunk, ami jelezte volna, türelem, itt hamarosan valami történik majd. Igaz, az avasi templom oldalán találtunk egyet, ami fejlesztéssel kapcsolatos; ez a miskolci belváros rekonstrukciójából maradt ott. A támogatás összegeként több mint 4 milliárd forint van feltüntetve, a kivitelezés dátuma pedig 2009–2014 közötti időszakot mutat. Ez tehát nem az, amit kerestünk…

avasi-helyzet01-st

Körbenéztünk

Felsétáltunk a Bortanyához is, ami ugyancsak része a fejlesztésnek. Feltűnő volt, hogy a dr. Győry Nagy Lajos lépcsősor teljesen hómentes, járható. (Kevés ilyen lépcsősort találtunk azon a részen. – a szerk.) De felérve csak az épületet találtuk, a kéménye füstölt, se tábla, se ember, semmi nem utalt arra, hogy ott hamarosan nagy dolgok történnek majd.

avasi-helyzet13-st

A projekt fő eleme az avasi kilátó és környezetének megújítása, a tervek szerint csúcstechnológiát képviselő élményközponttá alakulna. Ezt hagytuk utunk végére, bízva benne, itt már találunk valamit, ami arra utal, hogy egy várostörténeti tematikájú „időgépet” létesítenek majd benne. De csak annyi derült ki, hogy Zalán és még valaki gengszterek, ez is csak abból a feliratból, amit suhancok a kilátó első emeleti teraszának külső falára fújtak. Ezen kívül még egy üres táblatartót találtunk, meg némi havat és jeget. Talán majd legközelebb.

avasi-helyzet15-st

Fórumokon osztják meg

Az önkormányzatnál is érdeklődtünk – újból –, de mint korábban, most sem érkezett válasz a történelmi Avas fejlesztésével kapcsolatban.

A történelmi Avason élő kollégánktól tudjuk, hogy önkormányzati képviselőjétől kért tájékoztatást, mivel a városháza a nagyszabású terv részleteiről a környéken élőket sem informálta. Hubay György (Fidesz) azt mondta neki, hogy készülnek a tervek, amint lesznek konkrétumok, fórumokon osztja meg a részleteket az avasiakkal.

-N. Szántó Rita-

avasi-helyzet17-st


Másfél milliárd az Avasra

Másfél milliárd az Avasra

Miskolc – Februárban indulna a projekt, a kilátó és környéke áll a fókuszban.

 

 

Lesz pénzeső? A történelmi Avason biztosan, a többi még kérdéses

Lesz pénzeső? A történelmi Avason biztosan, a többi még kérdéses

Miskolc – Turizmusfejlesztésre kért támogatást év végén a miskolci önkormányzat.
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .