Az Avas a legnépszerűbb a diákoknál

Mennyibe kerül az albérlet?
Mennyibe kerül az albérlet? - © Fotó: dreamstime
Miskolc – Az olcsón vásárolt lakótelepi lakások jó pénzért kiadhatók az egyetemistáknak.

Miskolc a legolcsóbb egyetemváros – adtuk hírül korábban. A megyeszékhelyek között is igen kedvező áron lehet itt ingatlant bérelni, a felmérések szerint csak Hódmezővásárhelyen, Zalaegerszegen és Békéscsabán találunk ettől olcsóbb lakhatást.

A Dunától keletre több felsőoktatási intézmény is működik, ám Debrecenben, Nyíregyházán és Egerben is drágább az élet, mint mifelénk. Az ingatlanszakértő szerint csalóka a kép és csak részben olcsó a borsodi megyeszékhely.

Jó befektetés

– A környező egyetemvárosokhoz mérten egy hajszálnyival kedvezőbbek nálunk a feltételek, ám ne feledjük, a miskolci és a debreceni ingatlanárak között hatalmas a különbség, ám a bérleti díjak nem tükrözik ezt a nagy arányú eltérést. Másfél szobás lakást Miskolcon 50-60 ezerért lehet kivenni, ám a vételára mindössze 6-7 millió forint, míg Debrecenben ugyanilyen lakást 11-13 millióért vásárolhatunk és havonta 70-80 ezerért bérelhetünk. Nincs olyan nagy szakadék a régiónk nagyvárosainak albérletárai között. Budapest viszont más világ, ott százezer forinttól indulnak a bérleti díjak, a felső határ pedig a csillagos ég – magyarázta Demeter Tibor ingatlanszakértő, aki szerint Miskolcon érdemes ingatlanba fektetni a pénzt, hiszen alacsonyabbak a lakásárak, mint a többi olyan megyeszékhelyen, ahol felsőfokú intézmények működnek, viszont viszonylag jó áron kiadhatók. Ha a szülők megtehetik, inkább lakást vesznek gyermeküknek, legkelendőbbek az egy plusz két fél szobás avasi ingatlanok, melyben bőven jut hely néhány diáktársnak is, így a banki törlesztőrészletet sem olyan nehéz kinyögni.

Érdemes szerződni

– Már mérséklődtek a bérletből származó jövedelmeket terhelő adók, ezért célszerű szerződni. Legyenek rögzítve a kiszállási pontok, ez mind a két fél érdeke. Senkinek nem esne jól, ha a főbérlő 1-2 hét alatt kitessékelné a lakásból, hisz ilyen gyorsan nehéz új helyet találni. Harminc-hatvan napos kiköltözési határ­időt célszerű a megállapodásban rögzíteni. A főbérlőt is óvják a hivatalos keretek, ha csőtörést vagy több százezer forintos kárt okoznak neki, arra a kéthavi kaució kevés, a szerződés viszont jogbiztonságot teremt – hangsúlyozta a szakember.

Népszerű az Avas

Az egyetemvárostól pár perc sétára lévő avasi lakótelep a legnépszerűbb a diákok körében. A hallgatók jelentős része ragaszkodik a korábbi otthonához, sokan nyáron is hajlandók bérleti díjat fizetni azért, hogy ősszel ugyanott éljenek, mint korábban, ezért nem várható, hogy robbanásszerűen megnőne ősztől a kereslet. Ám azok az elsősök, akiknek nem jut majd kollégiumi férőhely, hamarosan ingatlant vesznek vagy bérelnek. A belvárosból egyetlen busszal, az avasi lakótelepről pedig gyalog is könnyen megközelíthető az egyetemváros, ezekre a területekre fókuszálnak a campus tanulói.

Feketén sem olcsó

– Elszaladtak az árak, pár éve mindössze harmincötezret fizettünk, plusz a közüzemi díjakat az ötvenhét négyzetméteres Szentgyörgy utcai lakásért, ősztől azonban ötvenötezret kérnek. Ez húzós, de nézegettük a interneten az árakat, és nincs jobb lehetőség. Július végéig ki kell pakolnunk, mert tisztasági festés lesz, de ide jövünk vissza a tanév kezdetekor. Ezt a kéglit meg már megszokta a társaság. Öt perc alatt beérünk otthonról. Átvágunk a síneken, légvonalban pár száz méterre van tőlünk az egyetem – magyarázta Sámuel, akitől azt is megtudtuk, feketén bérlik a szóban forgó lakást, mely után a tulajdonos egy fillér adót sem fizet.

A borsodi megyeszékhelyen drágult az élet, hivatalosan ugyan stagnálnak a bérleti díjak, ám gyakoriak a fekete ügyletek is, ebben a műfajban jelentős áremelkedés ment végbe és lassan annyiért kínálják a közösségi oldalak nem hivatalos oldalain a lakásokat, mint a profitorientált ingatlancégek. Huszonöt-harmincezerért már nem talál az ember kiadó lakást, mindegy, hogy feketén vagy fehéren ütik nyélbe az üzletet, az avasi lakásokért tisztességes árat fizetnek, nem úgy, mint pár évvel ezelőtt.

Juhári Andrea