Az autósoknak drágább, a motorosnak olcsóbb lesz a sztrádamatrica

A személyautósoknak emelkedik, a motorosoknak viszont olcsóbb lesz a négynapos autópálya-matrica május 1-től. A kocsik 1530 forintért használhatják majd a sztrádákat 4 napig, a motorosok ennek feléért, azaz 765 forintért. A változás négy hónapig, szeptember végéig tart, utána visszaállnak az árak a mostanira.

Mint az elmúlt három évben, május 1-től idén is drágul a négynapos autópálya-matrica az autósoknak: a jelenlegi 1170 helyett 1530 forintot kell majd fizetni érte. Az emelés oka, hogy a nyári időszakban a külföldi turisták és a magyarok is többet használják a sztrádákat, így a fenntartása is többe kerül – mondta el a Független Hírügynökségnek Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) szóvivője.
Hozzátette: a drágább matricát négy hónapon keresztül árulják majd, azaz szeptember 30-ig. Ezután ismét a jelenlegi áron lehet majd megvásárolni.

Nyáron a motorosoknak azonban olcsóbb lesz a sztrádák használata. Jelenleg a személyautókra érvényes matricát kell megvenniük, május 1-től azonban ezt féláron kapják, azaz 765 forintért. Ezek azonban nem lesznek kézzelfoghatók, hiszen csak SMS-en, telefonon és az interneten lehet megvásárolni, vagy az ÁAK ügyfélszolgálatain – mondta Winkler-Virág András.

A szóvivő beszélt arról is, hogy a négynapos autópálya-matrica messze a legnépszerűbb az összes közül. A tavaly megvett 12,5 millió darabból 8 millió ilyen volt. A második legnépszerűbb az egynapos matrica, ezt azonban csak a 12 tonna feletti kamionok vehették meg eddig. Áprilistól azonban ennek lehetőségét kiterjesztették az úgynevezett D2-es és D3-as kategóriára, azaz a teherautók, buszok és kisteherautók vezetői is megvehetik.Sporthírek