Az Autópályakartell -perben az ügyvédek Luxembourghoz szeretnének fordulni

A Gazdasági Versenyhivallal (GVH) pereskedő útépítő cégek az Európai Bírósághoz szeretnének fordulni, de kezdeményezésüket szerdán a Fővárosi Ítélőtábla elutasította. A per abban az autópályakartell ügyben zajlik, amelynek tétje 7 milliárd forintos bírság, amit a GVH szabott ki. Arról, hogy a luxembourgi bíróságtól kérhetnek-e úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárásban állásfoglalást, a Legfelsőbb Bíróság határoz majd végül.

A Nemzeti Autpálya RT. még 2002-ben pályázatot írt ki, az M7-es Ordacsehi és Balatonrszárszó közötti szakaszának, valamint az M3-as Görbeháza és Polgár közötti részének megépítésére, beleértve a szükséges hidakat is. A GVH 2002 október 12-n bírósági engedéllyel rajtaütésszerűen átkutatta több érdekelt cég helységeit és iratokat foglalt le, amelyek alapján kimondta, hogy az út-és hídépítő vállalkozások megsértették a tisztességes verseny szabályait, előre felosztották egymás között, hogy milyen feltételekkel pályázzanak. Ezért a GVH öt céget összesen 7 milliárd forinra bírságolt. Az érintett cégek a Hídépítő Rt., az egri és debreceni útépítő cég, a Strabag és a Betonút Építő RT. bírósághoz fordult a versenyhivatal határozata ellen, de a Fővárosi Bíróság 2006. januárjában hozott ítéletében elutasította keresetüket.

Az ügy a fellebbezés után szerdán folytatódott a Fővárosi Ítélőtábla előtt. Az útépítők itt azt vitatják, hogy a GVH nem szabályszerűen beszerzett bizonyítékok alapján szabta ki a bírságot, ennek megítéléséhez kérték az Európai Bíróság előzetes döntését, de a Fővárosi Ítélőtábla szerint ez nem indokolt. Az útépítők az ítélőtábla elutasító végézése miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak. A 7 milliárdos bírság jogosságát vitató per a Legfelsőbb Bíróság döntése után folytatódika Fővárosi Ítélőtáblán.