Az autópálya mindenkinek hiányzik

Aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz, mert két debreceni országgyűlési képviselő önálló indítványát nem szavazták meg Hajdú-Bihar megye szocialista képviselői. Ebben azt javasolták, hogy Debrecent és Nyíregyházát kösse össze az M3-as autópálya.

A téma nem újkeletű, annak idején, mikor a mindkét megyeszékhely számára kedvezőtlen döntés született, többször is foglalkoztak vele az illetékesek, s lapunk is többször írt róla.

A lényege – akik nem emlékeznének rá: a Nemzeti Autópálya Rt szabványmódosítást kért arra, hogy ne épüljön meg az a csomópont, amelyik két megyeszékhely összeköttetését lehetővé tenné. Úgy ítélték meg, hogy Nyíregyháza és Debrecen között nincs szükség rá, nincs ilyen irányú forgalmi kapcsolat, ott a 4-es főút.

A baj az, hogy ők a két település közti forgalmat vizsgálták, figyelmen kívül hagyva, hogy ezen az úton nem csak nyíregyháziak és debreceniek közlekednének, hanem az autópályán jönnek Románia felől is, s autópályán szeretnének eljutni az országhatárig. De azok sem tudnak elkanyarodni, akik a két megyeszékhely közötti településekről szeretnének Vásárosnamény, Barabás vagy Záhony irányába haladni, mert nem terjednek ki az építési munkálatok a teljes átjárhatóság megoldására. Görbeháza alatt lett volna ez a csomópont, elhagyásával nyolcszáz milliót megtakarítanak.

Amit ma megtehetsz…

2005. február 10-én a nyíregyházi egyeztetésen Mentes Balázs vezérigazgató-helyettes kész tények elé állította Nyíregyháza és a megye vezetését, közölte, a csomópont részleges kiépítése mellett döntöttek, s bejelentette: az építésiengedély-szabvány alól a felmentés rendelkezésükre áll.

Gazda László, a Megyei Közgyűlés elnöke és Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere nyomatékkal hívták fel a figyelmet rá, hogy a két város közötti kapcsolaton túl milyen fontosságú a csomópont megépítése, a helyzet nem változott: győzött a takarékosság.

Nem csak az ellenzék szorgalmazta tehát a csomópont kiépítését, a hatalmon lévők is hangsúlyozták: egyszer úgyis meg kell építeni, s akkor lényegesen nagyobb lesz az ár.

– Balogh József –