Az augusztus felemás hónap, sok a tennivaló

Sok feladatunk van a kertben augusztusban is
Sok feladatunk van a kertben augusztusban is - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – Ez a hónap is tartogat feladatokat a kertekben, udvarokban, erkélyeken és verandákon.

Felemás hónap ez, hiszen a nyár végét éljük, amikor növényeink jó része elkezd kifulladni, pusztulni, de ilyenkor talán a legtöbb a termés, amit szedni, feldolgozni, tartósítani kell. Ugyanakkor a hónap vége felé már őszbe hajló vegetációs folyamatok is elindulnak.

Munkánk gyümölcse

A legfontosabb jó tanács, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mert egészséges, és mert ezzel együtt élvezhetjük is munkánk gyümölcsét. Egyébként sem sokáig lesz alkalmunk friss zöldségféléket enni, ha csak az időjárás nem lesz kegyes és a másodvetések nem tartanak ki késő őszbe hajlóan is.

Kiemelt feladat augusztusban az öntözés. Ennek a hónapnak is megvannak a maga kártevői, és tekintve az eddigi nyarat vélhetően augusztusban sem lankadhat a figyelmünk.

A leszüretelt zöldségeket, gyümölcsöket dolgozzuk fel és tartósítsuk. Eljött annak is az ideje, hogy a jövő évi ültetéshez saját magokat kezdjünk félretenni. Fontos, hogy csak egészséges magokat gyűjtsünk, teljesen szárítsuk ki őket, figyeljünk arra, nehogy összeragadjanak, berohadjanak a szárítás folyamán. Ha teljesen kiszáradtak, akkor minél légmentesebben tároljuk őket és ne túl melegen, nehogy párát, nedvességet szívjanak magukba, és emiatt tönkremenjen, vagy éppen ellenkezőleg: eredésnek induljon a magocskánk.

A nyári gyümölcsöket – málna, szeder, egres, ribiszke és feketeribizli – már meg is lehet metszeni.

Virágainkról folyamatosan távolítsuk el az elszáradt leveleket, virágokat, hogy újabb virágzásra tudjuk serkenteni őket, ha nagyon elburjánztak, nyugodtan ritkítsunk.

Augusztusban, esetleg szeptemberben telepítjük az évelő földiepret. Minél hamarabb telepítjük, annál nagyobb termést várhatunk a jövőre.

Ültethetünk még

Még mindig ültethetünk is, földbe kerülhet augusztusban a borsó, kínai kel, vöröskáposzta, kelbimbó, őszi-, és téliretek, cékla, saláta – a biztonság kedvéért inkább rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk.

Vegyük elő újra a télen használt füzetünket, és, ha eddig nem tettük meg, akkor most jegyzeteljük le, hogy hova mit ültettünk idén, milyen kórokozókkal volt dolgunk, hogy a jövő évi tervezésnél megfelelően tudjuk használni a vetésforgót.

HI


Nem mindegy, hogyan locsoljuk növényeinket a nagy melegben
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ebben a nagy melegben növényeink is kiemelt figyelmet követelnek. Vörös kód és másodfokú hőségriasztás alatt kertész oldali összeállításunkban is a hőséggel, annak következményeivel, na és persze a megfelelő öntözés mikéntjével foglalkozunk kiemelten. De csokorba ...