Az atomerőműveket dícsérték a budapesti Energiafórumon

A klímavédelem szempontjából nem a megújuló energiaforrások jelentik a jó megoldást, hanem az atomerőművek – hangsúlyozta szerdán Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia atomfizikus elnöke. A nukleáris erőművek egyáltalán nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, sőt még csökkentik is a levegőbe jutó széndioxid mennyiségét, mondta a tudós az Energiafórum című magyar-lengyel rendezésű budapesti konfrencián.

Pálinkás hangsúlyozta, hogy a nukleáris erőművek biztonságosan üzemeltethetők, 50 év alatt mindössze két nagy baleset fordult elő . “Az emberiség nem vállal ésszerűtlen kockázatot, ha nyitva tartja az atomerőművek eltenatíváját” – fogalmazott az MTA elnöke. Elismerte, hogy a sugárzó hulladék kezelése a probléma, amelyet középtávon meg kell oldani. De ezt megkönnyíthetik az új, 4. generációs vagy gyors reaktorok, amelyek lényegesen kevesebb sugárzó hulladékot termelnek.

Gérard Cognet, a francia atomenergetikai bizottság Közép-Európával foglalkozó képviselője hangsúlyozta, hogy az atomerőművek még a szélerőműveknél is kevesebb széndioxidot bocsátanak a levegőbe. Az atomerőművekkel kapcsolatban a fő megoldandó kérdés a sugárzó fűtőelemek újrahasznosítása. Franciaország 2020-ra tervezi megvalósítani az első 4. generációs atomreaktorát. Az új megoldással 300-400 évre lehet csökkenteni a sugárzó hulladék élettartamát, amelyet már kezelhető időnek nevezett.

Vladivoj Reznik, a szlovák Slovenské Elektrarne erőművállalat cseh igazgatója szerint az atomerőművel élettartamát 40-60 évre kell kinyújtani. Hangsúlyozta, hogy az új építésű erőművek közül az atomerőművek termelik a legolcsóbb villanyáramot.