Az aszfaltkígyó halálos marásai

Az aszfaltkígyó halálos marásai
Szűk másfél évtized alatt hét gyalogos, illetve kerékpáros – közöttük két gyermek – vesztette életét Tákoson és Csarodán a 41-es főúton. Csütörtökön 7 és 16 óra között Tákos belterületén a 41. számú főúton az aszfalkígyó halálos marásai, illetve az útszakasz biztonságossá tétele érdekében demonstráltak a helyiek.

A forgalomlassítás kapcsán tartott sajtótájékoztatón Nagy Gábor polgármester aláhúzta, a főút gyakorlatilag nyílegyenes nyomvonalon szeli át a települést, s a 41-es tákosi szakaszáról nem csupán egy forgalomlassító műtárgy hiányzik, hanem a gyalogosok biztonságát szolgáló járda, valamint egy kerékpárút is.

Elutasított pályázat

Van ellenben komoly „nemzetközi (kis)kereskedelmi” forgalom a beregsurányi és a barabási határátkelő közelsége okán – mutatott rá a faluvezető, aki utalt arra is, hogy az önkormányzat saját erejéből képtelen orvosolni a problémát. Ezért is figyelik már régóta a pályázati lehetőségeket, és a különféle szakmai fórumokon is igyekeznek rendszeresen felvetni gondjukat. Erőfeszítéseik dacára azonban eleddig nem értek el eredményt: pályázatukat elutasították, s mindössze annyi biztatást kaptak, hogy a (pontosan nem meghatározott) jövőben megvalósuló főút-rekonstrukció gyógyírt jelent a bajokra.

Jelenleg csupán egy – a helyiek szerint szerény – megoldás, a 40 kilóméter/órás sebességet előíró táblapár figyelmeztet az út veszélyességére. A tákosiakat mind a szomszédos – közlekedésbiztonsági infrastruktúra tekintetében az utóbbi években nagyot előre lépő – Csaroda faluvezetője, Lukovics Bertalan, mind pedig Jüttner Csaba vásárosnaményi polgármester, országgyűlési képviselő biztosította támogatásáról.

A polgármester elmondta még, figyelemkeltőnek szánt demonstrációjukat több súlyos baleset is indokolja. Legutóbbi e hónap elején történt: 4-én a képviselő-testület egy 41 éves tagját gázolták el. Állapota jelenleg is válságos.

– Kovács Bertalan –