Az aranyszettig is elmehetnek a kazincbarcikai röpisek

A Kaposvár (kékben) az első meccsen jobb volt a sáncmunkában
A Kaposvár (kékben) az első meccsen jobb volt a sáncmunkában - © Fotó: ÉM
Kazincbarcika – Kaposváron játszik ma 19.30-tól Magyar Kupa negyeddöntő-visszavágót a Vegyész RC csapata.

A sportág minden szépségét felvonultatta a két együttes a múlt szerdai első, kazincbarcikai csatán, amelyet a vendég Fino Kaposvár nyert meg 3:2-re. Pedig nem úgy indult a mérkőzés, hogy ez lesz a vége, mert a VRCK két játszmát követően 2:0-ra vezetett, sőt a harmadik felvonásban meccslabdákat is rontottak Toronyaiék.

Mi okozta a vereséget? – kérdeztük Dudás Andrást, a VRCK edzőjét.

– Az, hogy nagyon jó volt a Kaposvár… – vágta rá a szakvezető. – Az a teljesítmény, amit múlt szerdán nyújtottunk, a mai magyar férfi mezőnyt tekintve bármelyik más ellenféllel szemben elég lett volna egy 3:0-s sikerhez. Amennyiben picit mélyebben megnézzük az okokat, akkor a számok azt mutatják, hogy a Fino kétszer annyi blokkot hozott, mint mi, nyitásban pedig kevesebbet rontottak – mi tizenkilencszer hibáztunk, míg ők tizenkétszer. Mindez jelzi, hogy miben kellene javulniuk az észak-borsodiaknak a visszavágón.

– Minden összecsapás más; majd meglátjuk, hogy miként fogunk kinézni Kaposváron, de természetesen ezek olyan részek, elemek, amik befolyásolni tudnak sok mindent – folytatta Dudás András. – Az első meccs felvezetésekor azt nyilatkoztam, a nagyobb esély a továbblépésre a somogyiak oldalán van, és ez a véleményem az első felvonás után sem változott meg.

A barcikai mérkőzésen a hazaiak „óriása”, korábbi légiósa, Szabó Dávid 37 pontot szorgoskodott össze, ami nem kevés…

– Sok minden rá épül a csapatban, ő ezt profiként éli meg, nem riad meg a feladattól, annak súlyától – tette hozzá Dudás András. – Nyilván a múltkori találkozó belőle is sokat kivett, elfáradt a végére, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az első három játszma pontmennyisége öt normál szett pontmennyiségének felelt meg, vagyis ha úgy nézzük, akkor a december 10-i csata ilyen tekintetben hétszettes volt… Az előbb azt boncolgattuk, mi kell ahhoz, hogy előrébb lépjünk a múltkorihoz képest, és a korábbiakhoz hozzá lehet pakolni azt is, hogy a többieknek is többet kell vállalniuk. Szerintem alakulunk, ha mindenki felépül kisebb-nagyobb sérüléséből, és megszerzi azt a kondit, ami szükséges, akkor még jobbak leszünk.

Előny is, hátrány is

A barcikai trénert arra is kértük, formáljon véleményt a kupasorsolásról, amelynek révén olyan negyeddöntő alakulhatott ki, hogy a bajnokság jelenlegi veretlenje a harmadik helyezettel küzd a négybe jutásért.

– A tavalyi négyes döntő résztvevőit kiemelték, és én ezzel a rendszerrel nem értek egyet, mert időközben változhatnak az erőviszonyok, de ha ilyen a kiírás, akkor el kell fogadni – fogalmazott Dudás András. – Szóval beestünk erre az ágra, ez egyszer nekünk kedvez, másszor hátrány, most utóbbi állt elő.

A Magyar Kupa-párharcokban pontokat osztanak a résztvevőknek, miután a kaposváriak 3:2-re győztek Barcikán, így ők két pontot kaptak, a Dudás-legénység pedig egyet. Mindez azt jelenti, hogy ha a VRCK 3:0-ra vagy 3:1-re nyer a Dunántúlon, akkor továbbjut (mert három pontot gyűjtene be, míg riválisa nullát), amennyiben 3:2-es borsodi diadalt hoz a második meccs, akkor úgynevezett ,,aranyszett” dönt, minden más esetben Demeter György csapata kerül be a négybe. A Vegyész keretéből Csizmadia biztosan nem lesz az utazók között, iskolai elfoglaltsága miatt.

ÉM-MI