Az APEH Sziget-mérlege 3 millió forint büntetés

Hárommillió forint bírságot rótt ki az APEH a Sziget Fesztiválon tartott ellenőrzések során. Az adóhivatal azt tapasztalta, hogy tavalyhoz képest jelentősen javult a nyugtaadási fegyelem, tavaly az árusok 40, idén csak 16 százaléka nem adott számlát a 131 próbavásárláskor – mondta el a Független Hírügynökségnek Bakonyi Ágnes szóvivő. Igaz, azt ő is elismerte, ebben szerepe lehetett annak, hogy előre bejelentették: végig ott lesznek a rendezvényeken.

Akadt olyan megbírságolt árus, aki elmondta, hogy csak a magyaroknak adott nyugtát. A Sziget látogatóinak körülbelül kétharmada külföldi. Voltak azonban olyan eladók, akik a kiállított nyugták alapján kapták jutalékukat a tulajdonostól, ők tehát abban voltak érdekeltek, hogy adjanak papírt a vásárlásokról – mondta a szóvivő.

Sokkal rosszabb tapasztalatokat szerzett az APEH a foglalkoztatások törvényességének ellenőrzésekor. Összesen 39 helyen 88 ember papírjait nézték meg, és csak 17-nél találtak mindent rendben. 35 alkalmazott semmilyen okmányt sem tudott felmutatni foglalkoztatottkénti bejelentéséről, 36 esetében további vizsgálatra lesz szükség.

A revizorok általában délelőtt 10 és este 10 óra között voltak a Szigeten, párban dolgoztak. Az ellenőrök 20-30 ezer forintot költhettek el a próbavásárlásokra, de semmilyen árut sem tarthattak meg, ahogyan máskor sem – mondta Bakonyi Ágnes.