Az anyadelfin azért fütyül sokat, hogy a borjú megtanulja, ki az anyja

Az palackorrú delfinek nőstényei ellés után tízszer többet fütyülnek, mint egyébként. Amerikai kutatók szerint az anya ilyenkor a személyi azonosító jelét ismételgeti, hogy a borjú megtanulja felismerni őt.

A felfedezésről a Marine Mammal Science című folyóiratban jelenik meg beszámoló, amelyet ismertet a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes honlapja.

Ezek a személyi azonosító füttyök teljesen egyediek, minden delfiné más.

A delfinek nagyon közösségi állatok. A borjakat megszületésük után az első hetekben sok nőstény veszi körül, így fennáll a veszélye annak, hogy a gyerek nem ismeri fel, melyik nőstény az anyja.

Felvetődhet, hogy az anya azért fütyül sokat, mert “beszélni” tanítja a kicsinyét. A delfinek azonban már születésüktől fogva tudnak fütyülni, vagyis az anyai füttyögésnek nem a tanítás a célja.

A delfinanyák a borjú születése után nagyjából 3 héten át füttyögnek sokat. A fütyülés ez után megritkul, holott a borjak ilyenkor már kezdenek elkódorogni a felnőttektől.

A tudósok szerint a delfinek anyai füttye az úgy nevezett bevésődéshez szükséges. A bevésődés az a speciális tanulás, amely során az újszülött megtanulja megkülönböztetni szüleit a fajtársaktól.

Az anyai személyazonosító füttyre azért is szükség lehet, mert a delfinek körében gyakori a “bébilopás”. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az idegen nőstények szinte mindig csak az első napon próbálkoznak az újszülött ellopásával. Amikor a bevésődés már megtörtént, sokkal nehezebb lenne az idegen delfinborjút elrabolni.