Az amerikaiak megvétózták az ENSZ-ben Izrael elmarasztalását

Az Egyesült Államok pénteken megvétózta az ENSZ-ben az Izrael elleni arab kezdeményezésű határozatot. A zsidó államot a Palesztin területeken létrehozott illegális telepek létesítése miatt akarták elmarasztalni. A vétó miatt a palesztinok most azzal fenyegetőznek, hogy újraértékelik részvételüket a teljes közel-keleti békefolyamatban.
Az Obama-adminisztráció több mint két éves fennállása alatt az Egyesült Államok most először vétózott az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A vétó veszélyeztetheti az önálló palesztin állam idei létrehozására irányuló amerikai törekvést, és azt kockáztatja, hogy tovább lazulnak az amerikai kötelékek a közel-keleti országokban terjedő felkelések miatt mostanában amúgy is érzékeny arab vezetőkkel.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet kényszerűnek nevezte az elmarasztalás blokkolását, és figyelmeztetette az izraelieket, hogy a lépést ne úgy értelmezzék, mint a telepek létrehozásának tiltásától való visszalépést. De azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok szerint nem az ENSZ BT-t kellett volna helyszínként megtalálni a több évtizede tartó izraeli-palesztin konfliktus feloldására. Ez a határozattervezet mindkét fél pozícióit megkeményíti, és a feleket a tárgyalásoktól való távolmaradásra ösztökélheti – mondta Rice.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, Yasser Abed Rabbo szerint az amerikai vétó szerencsétlen, megkérdőjelezi az Egyesült Államok kormányának szavahihetőségét, emiatt a palesztinok újraértékelik részvételüket a tárgyalási folyamatban. Izrael a vétó után azonnal a közvetlen kétoldalú tárgyalások folytatására hívta a palesztinokat. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, a zsidó állam elkötelezett az átfogó béke létrehozásában minden szomszédjával, így a palesztinokkal is.

A határozatot százharminc ország támogatta, és szövege szerint “az izraeliek által az 1967 óta megszállt palesztin területen létesített telepek illegálisak és a legfőbb akadályát jelentik egy azonnali, hosszú távú és átfogó béke-megállapodásnak.” A tervezet szövegében szerepelt az a követelés is, hogy “a megszálló hatalom, Izrael azonnal és teljes körűen megszünteti telepesi aktivitását palesztin területeken”.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások utoljára tavaly szakadtak félbe, amikor lejárt az izraeli telepek létesítésére szabott moratórium. A palesztinok szerint lehetetlen úgy tárgyalni a békéről, hogy közben az építkezésekkel aláássák leendő államuk területi integritását.
Az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik a testületben.