Az amerikaiak csaknem fele krónikus beteg

Az amerikaiak 45-50 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben – mondta az Egyesült Államok vezető egészségügyi közgazdásza szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián a krónikus betegségekről tartott konferencia szünetében.

Kenneth Thorpe azt is közölte, mivel Magyarországon sok a hasonló probléma, érdemes megvizsgálni egymás egészségügyi rendszerét, és átvenni a hatékony megoldásokat.

Kenneth Thorpe beszámolt arról is, hogy az utóbbi években az Egyesült Államokban harmadával nőttek az egészségügyre fordított kiadások, ma már ez a GDP 17 százalékát teszik ki. (Magyarországon ez az arány körülbelül 4,5 százalék) Hozzátette: Az összes plusz kiadás a kórnikus betegek meredeken emelkedő számából fakad, elég csak az elhízást említeni, tíz év alatt a túlsúlyosak száma megduplázódott.

A vezető amerikai közgazdász szerint a megoldás egyértelműen a megelőzés. Az egészséges étkezés, mozgásgazdag életmód akár 50 százalékkal csökkentheti a krónikus betegségek kialakulását. Az életmódváltást az egyesült államokban különféle szövetségi és magán támogatású programokkal igyeketnek segíteni. Kérdésre válaszolva Kenneth Thorpe hozzátette: vannak olyan államok, ahol a cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan azokat az élelmiszereket is magas adóval sújtanák, amelyekben magas a só-, illetve cukortartalom.
– Független Hírügynökség –