Az amerikai védelmi minisztérium nem tartja háborús bűncselekménynek a 2015-ös afganisztáni kórházbombázást

Washington – Az amerikai védelmi minisztérium nem tartja háborús bűnnek a 2015-ös, több mint harminc halálos áldozatot követelő afganisztáni kórházbombázást.

Az amerikai légierő 2015. októberében mért csapást az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet kunduzi kórházára. A Pentagon pénteki hivatalos jelentésében úgy foglalt állást, hogy a bombázás nem minősül háborús bűncselekménynek.

Az amerikai védelmi minisztériumban Joseph Votel tábornok, az amerikai hasereg központi parancsnokságának vezetője tájékoztatta a sajtót a vizsgálóbizottság állásfoglalásáról. Votel tábornok közlése szerint a bizottság úgy értékelte, hogy nem háborús bűncselekmény, hanem tévedések sorozata történt. Az amerikai katonák egy része nem tartotta tiszteletben a fegyveres konfliktusokban is érvényes nemzetközi jogszabályokat – fogalmazott Votel tábornok. Felhívta a figyelmet arra, hogy háborús bűncselekménynek a polgári személyek vagy védett helyek és intézmények ellen szándékosan elkövetett támadás minősül, nem pedig egy akaratlanul, véletlenül elkövetett támadás. A tábornok – az újságírók kérdéseire válaszolva – többször is azt állította, hogy emberi tévedések sorozatáról volt szó, és – mint fogalmazott – a katonák egyike sem volt tudatában annak, hogy kórházat bombáznak.

A sratégiai fekvésűnek számító Kunduzben tavaly október 3-án bombázták le az Orvosok Határok Nélkül által működtetett kórházat, a támadásban több mint harmincan, köztük orvosok és betegek haltak meg.

– MTI –