Az amerikai tengerészek rálőttek volna az iráni hajókra

Az amerikai katonák megvédték volna magukat az iráni haditengerészet egységei ellen, közölte egy amerikai parancsnok egy hétfőn megjelent interjúban. Erik Horner alparancsnok a 15 brit tengerész elfogása kapcsán nyilatkozott a brit The Independent című lapnak.

A USS Underwood hadihajó második embere arra kérdésre, hogy emberei rálőttek volna-e az iráni egységekre azt válaszolta: “így van, igen”. Horner alparancsnok véleménye szerint a brit katonáknak “minden joguk meg volt” arra, hogy megvédjék magukat.

Az iráni haditengerészet egységei még pénteken vették őrizetbe a 15 brit tengerészt azt állítva, hogy a brit tengeri járőr “gyanús” és “illegális” volt. Teherán véleménye szerint az elfogott britek iráni vizeken hajóztak, míg London szerint iraki területen voltak.

Az a bevetési szabályzat, amit az amerikai haditengerészt alkalmaz valamivel nagyobb mozgásteret engedélyez, mondta el Horner alparancsnok. A tiszt hozzátette: nem csak jogukban áll, hanem “kötelességük megvédeni magukat”. Az első reakciójuk az volt: “miért nem védték meg magukat”, közölte Horner.

Egy magas rangú brit védelmi minisztériumi tisztviselő szombaton a Sun című újságnak úgy nyilatkozott, hogy a tengerészek helyesen cselekedtek. Az irániak túlerőben voltak, és a tűzerejük is nagyobb volt, így “nem volt értelme felvenni a harcot”, mondta el a tisztviselő.