Az Amerikai Államok Szervezet felfüggesztette Honduras tagságát

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) közép-európai idő szerint vasárnap reggel felfüggesztette Honduras tagságát, miután nem helyezték vissza a katonai puccsal megbuktatott elnököt. A szervezet washingtoni rendkívüli ülésén 34 szavazati joggal rendelkező állam közül 33-an szavaztak a felfüggesztés mellett. A szervezet utoljára Kuba tagságát függesztette fel 1962-ben, miután a szovjet blokkhoz csatlakozott.

A 35 észak-, közép-és dél-amerikai államot tömörítő szervezet 33 tagja szavazott Honduras tagságának felfüggesztése mellett, miután az ország új vezetése nem helyezte vissza az OAS által megadott határidőig a puccsal megbuktatott elnököt. A washingtoni rendkívüli ülésen 34 szavazati joggal rendelkező tagország vett részt. Az 1962-ben felfüggesztett Kubának nincsen szavazati joga.

A június 28-án eltávolított Jose Manuel Zelaya közben jelezte, hogy vasárnap vissza fog térni Hondurasba. Az átmeneti elnöknek kinevezett Roberto Micheletti azonban közölte, hogy a megbuktatott elnököt azonnal le fogják tartóztatni, ha hazatér. Közben a katolikus egyház arra figyelmeztette Zelayát, hogy visszatérésével vérfürdőt indíthat el, és arra kérte, hogy ne menjen haza.

Noha a világ vezető hatalmai Zelayát támogatják, Hondurasban a társadalom nagyobb része üdvözölte a politikus menesztését. Zelayának amiatt kellett távoznia, mert népszavazást akart az alkotmány módosításáról, annak érdekében, hogy újra megválaszthassák. A hondurasi törvények szerint ugyanis csak egyetlen ciklus erejéig lehet valaki elnök. A referendumot alkotmányellenesnek minősítette a hondurasi törvénykezés, a legfelsőbb bíróság, és a hadsereg is ellenezte azt.

Zelaya ezután kedden már azt mondta, hogy nem akar újra elnök lenni, mindössze hivatali idejét szeretné kitölteni, azaz januárig maradna államfő. A hondurasi parlament azonban azzal fenyegette meg, hogy hazatérése esetén azonnal letartóztatnák. A törvénykezés ugyanis a hatalommal való visszaélés mellett, hazaárulással, és több bűncselekmény elkövetésével vádolja az elűzött elnököt.