Az amerikai Legfelső Bíróság a környezetvédelem mellett

Az amerikai Legfelső Bíróság megrótta a washingtoni kormány egyik szervezetét, ugyanakkor egy másik állásfoglalásában a Bush-kabinetnek adott igazat. Mindkét döntést hétfőn hozták nyilvánosságra.

A magyar Alkotmánybírósághoz hasonló amerikai Legfelső Bíróság úgy döntött, hogy az amerikai Környezetvédelmi Hivatal hibázik akkor, ha az úgynevezett “üvegház-hatást kiváltó gázokat” nem tekinti környezetszennyezőknek. A Legfelső Bíróság szerint a Hivatalnak joga van korlátozni a levegőbe kibocsájtott gázok, például az üvegház-hatásért jórészt “felelős” széndioxid mennyiségét.

Az állásfoglalást több amerikai állam kezdeményezte, élükön Massachusetts vezetésével, hogy bírói döntés mondja ki: a környezetvédelmi hatóságnak joga van gázkibocsájtási korlátozásokat előírni. A Környezetvédelmi Hivatal – és a Bush-kabinet – mindeddig halogatta, hogy ilyen, az olajlobbi érdekeit sértő határozatokat hozzon.

Egy másik határozatában ugyanakkor a legfelső bírói testület elutasította annak a tucatnyi, Guantanamón fogva tartottnak a kérelmét, hogy az ott ítélet nélkül raboskodóknak joguk legyen más bírósághoz fordulni, mint a terrorügyekre “szakosított” különleges katonai bírósághoz. A kilenc bíróból hat értett egyet a Bush-kormányzat e téren tanúsított gyakorlatával.