Az amerikai képviselők többsége az iraki csapatkivonásra szavazott

A washingtoni Képviselőház olyan költségvetést szavazott meg magyar idő szerint csütörtökre virradóra az iraki háború folytatására, amely magában foglalja azt is, hogy idén ősszel meg kell kezdeni a csapatok kivonását az arab országból. A 124 milliárd dollár, amit az Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikai egységek kapnak, ugyanis arra elég, hogy októberben el kelljen kezdeni a csapatkivonást, amely legfeljebb fél éven át tarthat.

A képviselők 218-208 arányban szavazták meg a költségvetést, ami még ezen a héten a Szenátus elé is kerül. Minthogy az amerikai törvényhozás “felsőházában” is többségben van a Demokrata Párt, amely a csapatkivonás menetrendjének felállítását szorgalmazza, valószínűleg ott is megszavazzák majd. George Bush elnök azonban már többször is jelezte, hogy meg fogja vétózni ezt a költségvetést.

Ahhoz, hogy az elnöki vétó ellenére is keresztülmenjen a törvényhozáson a “csapatkivonási mentrenddel összekötött költségvetés”, az kellene, hogy az újabb szavazáskor már több legyen, mint egyszerű többség, vagyis az 50 százalék plusz egy szavazat. Kétharmados szavazatarányra viszont egyik házban sincs esélye a Demokrata Pártnak.