Friss hírek

2009.01.08. 11:35

A MAGOSZ nem tud károkról a szerdai gázleállás után

<p>Egyelőre nem érkezett jelzés a MAGOSZ -hoz, hogy az agrár ágazat valamely termelőjét különösebb kár érte volna azután, hogy szerdán más nagy gázfogyasztókkal együtt többüknél is leállították a gázszolgáltatást - derült ki a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján. Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Budai Gyula, szövetségi igazgató ugyanakkor kifogásolta a kommunikációt, hogy a termelők nem kaptak elég időt arra, hogy ha tudnak átálljanak más energiára, illetve szerintük érdemes azt is megvizsgálni, vajon valóban indokolt volt-e kedden bevezetni a II. kategóriájú gázkorlátozást, ha azt csütörtökön délelőtt el is törölték.</p>

A MAGOSZ képviselői ugyanakkor üdvözölték, hogy csütörtökre elkészült az a lista, amelyen minden ágazatból szerepelnek a veszélyeztetett felhasználók, vagyis azok, akiknek minden körülmény között biztosítani kell a gázszolgáltatását. A témában csütörtök délután tart sajtótájékoztatót az agrárminiszter. Jakab István szerint a szerdai gázleállás rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági termelés élő szervezetetekkel történik, ezért ha leállítják az energiafelhasználást a termelőnél ez termelés csökkenést von maga után. A MAGOSZ vezetői példaként említettre, hogy mind a kertészetekben, üvegházakban, istállókban és keltetőkben is folyamatosan biztosítani kell a fűtést.

Jakab István szerint a legveszélyeztetettebb területek között a baromfiágazat szerepel, de kritikus helyzet állhatott volna elő a sertéstelepeken is, és komoly fennakadás lehetett volna tejiparnál is ha elhúzódik a gázleállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!