Az amerikai fehérek kisebbségbe szorultak a születések számában

Az amerikai fehérek kisebbségbe szorultak a születések számában
Washington, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Az ország történelme során először kerültek kisebbségbe a fehérek a születések számát tekintve az Egyesült Államokban – közölték a Népszámlálási Iroda adataira hivatkozva csütörtökön az amerikai napilapok.

A fehérek a született csecsemők 49,6 százalékát tették ki a tavaly júniusban lezárult egyéves időszakban.
Miközben az ország lakosságának többsége egy ideig még fehér marad, de az a tény, hogy a fiatal generációban a kisebbségek többségbe kerülnek, jelentős változásokat okoz majd az ország gazdaságában, politikai életében és identitásában – írta a The New York Times.

A felmérés szerint ugyanakkor a spanyol ajkú (hispán) és az ázsiai eredetű lakosság növekedésének üteme összességében mintegy 2,5-2,2 százalékra lassult, ami körülbelül a fele a 2000-ben mértnek. A feketék száma 1 százalékkal nőtt, ami megfelel a korábbi évek átlagának. A 2010-es népszámlás adatai alapján még úgy tűnt, hogy a (nem hispán) fehérek 2040-re kerülnek kisebbségbe, de a demográfusok az új adatok alapján későbbre teszik ezt az időpontot. Az ezzel kapcsolatos konkrét előrejelzést novemberben hozzák nyilvánosságra. (A statisztikában a latin-amerikai bevándorlók közül a fehérek is a hispán, s nem a fehér kategóriába számítanak.)

Az amerikai gazdaság nehézségei miatt lelassult az Egyesült Államokba Latin-Amerikából irányuló bevándorlás üteme is.
A kisebbségek aránya 2010 és 2011 nyara között 1,9 százalékponttal tovább nőtt és elérte a 114,1 millió főt, vagyis az összlakosság 36,6 százalékát, elsősorban a korábban bevándorolt, fiatal spanyol ajkú családokban történt születéseknek köszönhetően. A kisebbségek születési aránya 50,4 százalék volt, szemben az 1990-ben feljegyzett 37 százalékkal.
Az Egyesült Államok 3143 megyéjéből a kisebbségek aránya 348-ban haladja meg minden korcsoportban az 50 százalékot, további 690-ben pedig az ötéves alatti korosztály esetében ez az arány megközelítette a fordulópontot.
A születések aránya a 2008-as gazdasági válság óta a fehérek körében 11,4, a kisebbségek körében pedig 3,2 százalékkal csökkent.

Az amerikai fehérek átlagéletkora 42 év. A hispánok jelenleg a lakosság 16,7, a feketék a 12,3, az ázsiaiak pedig a 4,8 százalékát jelentik.

– MTI, Pogár Demeter –Sporthírek