Az Alstom a bírósággal tiltatta le a bankgaranciák lehívását

Bírósági intézkedést kért az Alstom, mert szerintük jogtalanul mondta fel velük a metrószerelvényekkel kapcsolatos szerződést a BKV és jogtalanul döntött úgy, hogy lehívja az előleg visszafizetési és teljesítési garanciát. Az Alstom pénteki tájékoztatása szerint a bíróság ideiglenesen megtiltotta a bankoknak a bankgaranciák kifizetését.

Október 20-án a BKV bejelentette, hogy mivel a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elutasította az új metrószerelvények típusengedélyének kiadását, a közlekedési vállalat felmondja az Alstom-mal kötött szerződést és lehívja a gyártó által letett előleg visszafizetési és teljesítési garanciát. Ezzel szemben az Alstom véleménye az, hogy a szerződés felmondása, ezért a bankgaranciák lehívása is jogtalan.

A bankgaranciák jogtalan lehívása ellen, szerződéses jogainak érvényesítésére bírósági intézkedést kért az Alstom – írja péntek esti közleményében a társaság. A bíróság által elrendelt intézkedés megtiltja a bankoknak a bankgaranciák kifizetését addig, ameddig a gyorsított eljárásban lefolytatott meghallhatások meg nem történnek.

Az Alstom addig is folytatja egyeztetéseit az NKH-val, a BKV-val és a Főváros Önkormányzattal a helyzet megoldására.

Pénteken az Index.hu hírportál írt arról, hogy beperelte az Alstom a BKV-t egy francia bíróságon. A francia járműgyártó ezt azzal indokolta, hogy szerintük nem azért mondták fel a szerződést, mert a magyar tömegközlekedési cégnek a metrószerelvényekkel van gondja, hanem a nehéz pénzügyi helyzet miatt így akar gyorsan forrásokhoz jutni. A hírportál szerint a BKV a per miatt nem tud hozzáférni a 37 milliárd forintos bankgaranciához, ami a metrókocsi-szerződés felmondása után járna neki. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója december elején utazhat Nantes-ba, ahol 12-én tartják az első tárgyalási fordulót az Alstom kontra BKV ügyben – olvasható a cikkben.